Het bericht dat je wist dat zou komen

“Einde van de bierhype?” Dit is de kop die je wist dat zou komen. Voor het eerst in decennia is het aantal brouwerijen in Nederland licht gedaald: in 2023 stopten er 28 brouwerijen meer dan dat er bij kwamen, waarmee de teller op 924 uitkwam. In feite tamelijk oud nieuws dus, maar om de een of andere reden slaat men er nu op aan.

En dan krijgen we koppen als “einde van de bierhype?” (NH Nieuws) en “minder keuze op de bierkaart” (RTL Z).

Totale nonsens.

Want er is natuurlijk helemaal geen sprake van een hype. Variatie in bier is het nieuwe normaal. Er is ook niet direct een gebrek aan keuze, als er een paar brouwerijen mee stoppen. Want er is geen informatie voorhanden over de hoeveelheid bier of variatie daarin die nu minder wordt gemaakt. De winkelier of horeca-ondernemer bepaalt welke keuze er wordt aangeboden aan de consument. Of die variatie door 924 ondernemingen wordt gemaakt, of meer, of minder, of uit het buitenland komt, is niet direct bepalend voor het feit dat we ‘minder keuze’ zouden hebben. Toch staat het er. En dus is het zo. Want nieuwsartikelen zijn kort, tv-items nog korter, en sowieso leest of kijkt niemand meer langer dan tien seconden. Je mag al blij zijn als die kop gelezen wordt.

Conclusie

Er is een conclusie te trekken uit het verschijnen van dit soort artikelen. En dat is dat de ondernemingen die van de productie of handel in bier moeten leven, er niet in geslaagd zijn dat hype-imago af te schudden. Als de redacteurs van NH Nieuws en RTL Z de variatie in bier als iets normaals zouden ervaren, dan zouden er nooit koppen als ‘de hype is voorbij’ verschijnen. Maar dat is niet gelukt. Teksten als ‘het is een uit de hand gelopen hobby’, ‘speciaalbiertjes’ en andere termen die kneuterigheid en amateurisme uitstralen zijn niet aangepakt om te worden uitgeroeid. En dat terwijl de bierbrouw-economie de laatste decennia enorm is gegroeid en geprofessionaliseerd. Behalve het imago.

“Al die biertjes, ja geinig hoor, maar het is iets tijdelijks. Iets speciaals. De naam zegt het al, haha! Het is een hype die wel weer overwaait. Jaap van de afdeling debiteuren is er ook al weer mee gestopt, met die smaakbiertjes.” Dat is het beeld dat bestaat bij het grootste deel van de potentiële clientèle. En dit soort artikelen bevestigt dat.

Wake-up

Op dit blog en diverse andere platforms heb ik me er regelmatig druk over gemaakt. Onderaan dit bericht een lijstje met links, voor de liefhebber. Misschien dat dit soort koppen in de twee bovenstaande artikelen als een wake-up call kunnen fungeren. Want je imago, dat heb je voor een aanzienlijk deel zelf in de hand. De branche zelf gebruikt nog bijvoorbeeld steeds volop het s-woord, en spreekt van ‘biertjes’. In een van deze artikelen is het een brouwer zelf die het woord ‘bubbel’ gebruikt. De woorden die je gebruikt, bepalen hoe anderen je zien. Alles begint met woorden.

De onafhankelijke brouwerijen van Nederland, waar de sympathie van de meeste bierdrinkers toch ligt, verdelen samen een taartpunt uit de totale biermarkt. Iedereen verwelkomt vergroting van die taartpunt, nog even los van de vraag hoe groot die hele taart (het aantal liters bier dat in Nederlands gedronken wordt) nu is.

Wellicht is samenwerking de sleutel hiertoe. Wellicht kan gezamenlijke inzet dat hype-beeld afschudden en het imago realiseren dat past bij de Nederlandse brouweconomie. Veel samenwerking heb ik nog niet gezien op dit vlak, maar wellicht is dit de wake-up call om nu eens écht de handen ineen te slaan voor het gemeenschappelijke doel.

Opdat wij nooit meer over een bierhype hoeven te horen.

Reacties zijn gesloten.