Het mooie van bier is dat het overal ter wereld wordt gemaakt. Er is, zoals bij wijn, geen belemmerende afhankelijkheid van zuidhellingen, oude stokken of 12e-eeuwse chateaus die met dikke hekken worden afgesloten van de buitenwereld. Voor bier is het eenvoudig. Je koopt je grondstoffen lokaal, of anders haal je ze van de wereldmarkt, zet je ketel op het vuur en brouwen maar. U ziet, ik hou van simplificaties.
Je kunt zelfs bier maken op 4000 meter boven de zeespiegel. Wij moerasbewoners happen al direct naar adem bij dat soort hoogtes, maar in Bolivia gaan ze dan gewoon een lekker potje bier brouwen. Dankzij een lieve collega kon ik twee Boliviaanse bieren proberen. (Mijn tip is: maak iedereen in je omgeving duidelijk dat je een onverbeterlijke biersnob bent, wel van het gezellige soort natuurlijk, en wie weet nemen ze wat voor je mee op hun reizen.)
Eerder kon al ik Turks bier proberen, wat je ook niet zomaar tegenkomt, en nu dus bier uit het land van de Andes, Uyuni-zoutvlakte (er schijnt ook bier met dat zout te worden gemaakt, die heb ik nou net niet) en het Titicaca-meer. Kuifje, eat your heart out.
Potosina 4000 Dunkelberg, Cerveceria Nacional Potosi
Een hoop namen op dit flesje. De brouwerij is Cerveceria Nacional Potosi, en die maakt een reeks bieren onder de naam Potosina, al dan niet voorzien van het affix 4000. De Dunkelberg is een ‘cerveza negra’ volgens de website van de brouwer (mijn eerste indruk was dat van een schwarzbier), en wordt ook als dunkelweizen (Untappd) of dark lager (Ratebeer) geclassificeerd. Gebrouwen op 4040 meter hoogte. Goede toast. Wat opvalt is de filtering. Helder bier.
Verano Weizen, Madera Cervecera Independiente
Op cervezamadera.com lezen we dat de brouwerij in 2015 gestart is door twee gepassioneerde thuisbrouwers. Een mix van Duitse en Engels/Amerikaanse stijlen in het basisassortiment. Mag ik het een zo op het eerste gezicht tamelijk generieke craft brouwerij noemen? Ik denk het wel. Madera betekent ‘hout’.
Het weizenkarakter komt vooral in de smaak naar voren. Kruidnagel, banaan, alle componenten zijn aanwezig. Prima medium uitvoering zou ik zeggen.
Wat opvalt is het ‘Cervecera Independiente’ logo op de fles. Veel landen kennen zo’n onderscheidend symbool op bier, om aan te geven dat het hier om bier gaat van een onafhankelijke brouwerij. Dat wil zeggen, een brouwerij die geen onderdeel is van een groot internationaal concern. Vaak lokaal georiënteerd.
Als je bier koopt van zo’n brouwerij, dan blijft het geld bij een lokale ondernemer, en verdwijnt niet in de zakken van de aandeelhouders van een multinational, die vervolgens veel geld uitgeven aan adviseurs om te leren welke fiscale trucs ze moeten uithalen om zo min mogelijk belasting af te dragen.
Zo’n logo, een zegel, bestaat ook in Nederland. CRAFT, de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen in ons land, heeft dit in 2022 geïntroduceerd. Het is nog niet zo goed ingeburgerd, maar hopelijk komt dat nog. Weet dat U, consument, een keuze hebt. Dat logo helpt om die keuze te maken.