Publicaties


Boompje, ballen, bier

Goeie traditie van de zuiderburen: kerstbier brouwen. De smaken zijn over het algemeen rijk, vol en gerieflijk, en de bieren zijn prima te drinken bij alle gangen van het kerstdiner. Bier is van vele markten thuis. ’s Zomers verfrissend, ’s winters verwarmend en overal ertussenin steeds ruimhartig van de partij. België kent zelfs een gebruik van bieren die specifiek voor de kerstperiode worden gebrouwen. Dat begon rond 1900, toen de Belgen gretig bier uit Groot-Brittannië en Duitsland importeerden. Zo kwam…

Verder lezen

Geheel belangeloos en op persoonlijke titel

Vol vreugde schrijf ik bijdragen voor het blog van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Die stichting houdt een fraai overzicht bij van alles wat met hedendaags en historisch Nederlands bier te maken heeft. Een pittige klus, maar iemand moet het doen. En dan is er dus ook een blog op die website. Die is hartstikke leuk en interessant. Het wordt gevuld door mensen van onder de bierstolp die hun ongezouten kijk geven op alles wat er speelt of nog gaat…

Verder lezen

Hop #5

Er ligt weer een nieuwe HOP! bij de Albert Heijn. Mogen we het gesponsorde bier-infotainment noemen? Ja, dat mag. Uw scribent droeg ook deze keer weer bij aan de verhalen. Een viertal lokale helden (’t IJ, Eeuwige Jeugd, Moersleutel en Frontaal) had ik aan de lijn, en voor de reportage van de Gulpener hoppluk toog ik naar Zuid-Limburg. Snel even langs bij de Appie om ‘m op te halen dus. Zolang de voorraad strekt.

Verder lezen

Deksels bier

Het is zomer, tijd voor een verfrissende geuze. In België wordt volop geëxperimenteerd met mengsels van oude en jonge lambiek, de grondstof van geuze. En wist u dat de bedenker van Suske en Wiske fan was? In de brede waaier aan verschillende typen bier nemen lambiekbieren een bijzondere plek in. Dat komt door de manier waarop lambiek wordt gemaakt. Het brouwsel van gerstemout, tarwe en oude hop wordt namelijk blootgesteld aan gisten en bacteriën in de lucht om ons heen.…

Verder lezen

Plezierbier

Goed voornemen: meer bier drinken. Maar dan wel fijnproeversbier uit de speciaalzaak: barrel aged bier, gerijpt in het vat. Vijf aanraders – plus de verklaring voor die extra laag smaak. Vers bier is het lekkerst. Bier dat de brouwerij verlaat is bier zoals de brouwer het heeft bedoeld. Waar zou je dan nog op wachten? Bier bederft weliswaar niet – de THT-datum staat er louter op omdat de wet dat voorschrijft, niet omdat het daarna niet meer drinkbaar is –…

Verder lezen

Zwoele blikken

Naast het hoprijke bier IPA is er sinds begin deze eeuw ook NEIPA. Die fruitigere, vaak zachtere variant is via het noordoosten van de VS tot ons gekomen. Nederlandse brouwerijen maken het ook. We selecteerden er zes. Voor de meeste bierdrinkers is IPA op zijn minst een vage kennis. Voluit India Pale Ale, maar niemand die die term nodig heeft als er op het terras een ipaatje wordt besteld. IPA is bier dat volop citrus- en andere fruitaroma’s heeft, maar…

Verder lezen

Brewery Roadtrip

Een van de leukste dingen aan de bierwereld is voor mij de toegankelijkheid er van. Je komt op een heel makkelijke manier in contact met allerlei mensen, die er allemaal voor open staan om kennis te maken. De gedeelde liefde voor bier is een effectieve drempelverlager. Soms krijgt zo’n ontmoeting een extra lading. Omdat het om iemand gaat die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de biervariatie zoals we die nu elke dag zo uitbundig kunnen vieren.…

Verder lezen

In de fles verbonden

Wat te drinken: bier of wijn? Waarom dubben als we ze allebei tegelijk kunnen schenken. Meer en meer gesignaleerd: de ‘grape ale’. Letterlijk: druivenbier. Een alcoholische drank waarvan de vergistbare suikers deels uit druiven en deels uit graan komen. Een hybride dus, met kenmerken van zowel bier als wijn. Een grape ale is op de eerste plaats bier. Gemout graan vormt nog steeds de hoofdmoot van de ingrediënten. Maar de druiven spelen niet slechts een bijrol. Je kijkt, je ruikt,…

Verder lezen