Boompje, ballen, bier

Goeie traditie van de zuiderburen: kerstbier brouwen. De smaken zijn over het algemeen rijk, vol en gerieflijk, en de bieren zijn prima te drinken bij alle gangen van het kerstdiner.

Bier is van vele markten thuis. ’s Zomers verfrissend, ’s winters verwarmend en overal ertussenin steeds ruimhartig van de partij. België kent zelfs een gebruik van bieren die specifiek voor de kerstperiode worden gebrouwen. Dat begon rond 1900, toen de Belgen gretig bier uit Groot-Brittannië en Duitsland importeerden. Zo kwam men onder meer ook aan het stevige Scotch Ale, wat vervolgens als ‘kerstbier’ aan de man werd gebracht. Natuurlijk gingen de lokale brouwerijen die populaire geïmporteerde bieren zelf brouwen, inclusief de kerstbieren.

Nog altijd zijn in de wintermaanden de bierschappen in België gevuld met vele flessen waarvan de etiketten zijn voorzien van kerstachtige plaatjes. De bieren verschillen, maar de algemene kenmerken zijn rijk, vol, gerieflijk. Vaak zijn ze in een maat van 75 cl beschikbaar. Daarmee wordt direct op de belangrijkste functie van dit type bier voorgesorteerd: het scheppen van behaaglijkheid. Zo’n fles vraagt er gewoon om dat we bij elkaar komen om het bier samen te drinken. Gordijnen dicht, kaarsen aan, een gezelschapsspel op tafel, Mariah Carey uit de luidsprekers – enfin, u heeft een beeld.

Het fenomeen kerstbier is in meer landen bekend, en ook van Nederlandse brouwerijen komen steeds meer bieren met een kerstig of winters accent beschikbaar. Serveer deze bieren niet te koud (vuistregel: het alcoholpercentage is de temperatuur) in schone, droge bierglazen van het model teku, of ruime wijnglazen. Die Kerstdagen worden zo een stuk beter te behappen.

Meer in de Volkskrant van 13 december 2023.

Reacties zijn gesloten.