Wat koopt de gemiddelde Nederlandse bierdrinker? Kratjes industrieel vervaardigd pils. Dat was zo, dat is zo, en volgens de niet eens zo sombere voorspellingen blijft dat zo. Decennialange hersenspoeling die generaties lang blijft nawerken, maken dat er in de mentale ruimte geen plek is voor ander bier dan het nietszeggende spul dat je zonder enige vorm van gevoel uit een flesje naar binnen giet.
De wereld waarin mensen bewegen die hebben gezien dat er wel wat meer valt te beleven aan bier, raakt ondertussen steeds meer in zichzelf gekeerd. We selfiën ons een ongeluk, we liken, sharen, reposten en slaan elkaar op de schouders tot we er bij neer vallen. Intussen neemt buiten die bubbel de onverschilligheid over dat speesjaalbier alleen maar toe. Wie daar stoer wil doen, koopt een sixpack Skuumkoppe of geeft een fles Leffe kado op de verjaardag van de buurman. Die kan hij dan mooi naast die van vorig jaar zetten. Biertje? En daar komen de eerste groene pretpijpen. Met schroefdop.
Is er nog hoop?
Ja, ik denk het wel.
En die hoop heet Vienna lager. Nee, weer geen authentiek Nederlands bier. Daar staan we waarschijnlijk al veel te ver van af. We houden sowieso meer van dingen die we uit het buitenland halen dan wat we zelf ooit bedachten. Maar in plaats van de herkomst gaat het hier om de smaak van het bier. Vienna lager heb ik wel ‘pils met wat meer kleur op de wangen’ genoemd. En daar zit ‘m het geheim.
Want Vienna lager is een bier zonder drempel. Een woest aantrekkelijke kleur, een ferme moutbasis, een slechts in de tweede stem meehummende hop, en het welbekende doordrinkbare profiel van een lager. Elke slok doet je verlangen naar de volgende. What’s not to like. Dit is het bier dat die buurman wél zou kunnen proberen. Waar ie niet onverschillig tegenover staat. Want Vienna (of amber lager) is bier om instant vrienden mee te maken. Dat zie je, dat ruik je, dat proef je. Wie dit bier drinkt, wordt direct een beetje blijer.
Mijn mooiste momenten met een amber lager heb ik beleefd in Tsjechië en Duitsland. Over de ervaring bij het Strahov klooster in Praag schreef ik al eerder. En aan de oevers van de Elbe, in het gehucht Schmilka, hadden we niet meer nodig dan twee glazen en een grote fles ‘Bernstein’ van de lokale bakkerij annex brouwerij om ons helemaal zen te voelen. Met dank aan Anton Dreher, voor het uitvinden van dit type bier.
Ik gun iedereen zo’n barnsteen-kleurig geluksmoment. Daarom ben ik blij dat we steeds meer van dit soort lagers van vaderlandse bodem zien. Al drinken we er natuurlijk een 21e eeuwse versie van, zoals dat voor al het bier geldt; lees Vienna Lager van Andreas Krennmair voor de geschiedenis van de Vienna lager.
Vienna lager, red ons. Red ons van de alweer opdoemende vervlakking, van het drempels opwerpende smaakjesbier, van misverstanden en onwetendheid, van angst voor het onbekende. Laaf ons. Verlos ons. Leid ons – en de buurman – in verzoeking.
Hieronder een lijstje van heilanden in bange dagen. Ik geef geen smaakomschrijvingen. Ontdek ze zelf.
- Prima•Vienna, Hoop (Limited Edition)
“Mijn” Vienna, een pan-Europees bier geïnspireerd op mijn bierreizen. Geen Vienna van de rechte leer (ik bedoel: kveik gist, cascade hop – daar had der Anton natuurlijk nog nooit van gehoord) maar wél lekker. Recept Derek Walsh, gebrouwen door Team Hoop. Lees hier meer. - Brutus, Maximus
Al jaren in het assortiment, al heet ie nu een American Amber Lager. - De Vagebond Vienna, Maallust
Al jaren in het assortiment. - Oh Vienna, Bierverbond
Bierverbond maakt de switch van ‘ondergistend’ naar ‘Duits’. Prima, zolang ze deze Vienna maar blijven maken. - Vienna Lager, Duits & Lauret
Als een brouwerij van deze statuur zich aan een Vienna waagt, dan zijn de verwachtingen hoog gespannen. En die worden ook gelost. Puike Vienna lager. - Vienna Lager, Hertog Jan (Proeftuin)
In Hertog Jan’s proeftuin noemen ze Vienna een ‘luxe’ of ‘bijzondere’ pilsner. En: “de inspiratie voor dit Proeftuinbier komt oorspronkelijk uit het Tsjechische Pilsen”. Ehm, nouja, goed. Middenmoter. - Vienna, De Nar
- Walhalla, Brynhild
Lees ook de Vienna lager test in Bier! Magazine nummer 56.