Een witte en een rode

Grape ale wint voorzichtig aan populariteit in Nederland. Ik schreef er al eerder over in de Volkskrant. Deze week presenteerde Naeckte Brouwers uit Amstelveen twee nieuwe grape ales: Alpha Centauri en Alpha Aurigae. Oftewel: een witte en een rode.

Veel grape ales heeft hij niet gedronken in zijn leven, biechtte Naeckte’s mede-oprichter Michel Lagrand op. Maar het enthousiasme van het brouwteam om eens een grape ale te maken werkte aanstekelijk, en dat enthousiasme werd nog eens versterkt door het feit dat via deze grape ales een unieke Amstelveense samenwerking tot stand kwam. En wel met Wijngaard de Amsteltuin, gelegen tussen Amstel en A9. We gaan op deze plek maar niet over klimaatverandering beginnen, maar dat de wijngaarden de laatste jaren tot ver in Noord-Holland oprukken (er is er nu zelfs een op Texel) is een feit.

Grape ale (wie een betere Nederlandse naam dan ‘druivenbier’ weet mag het zeggen) is een bier waarbij wijndruiven tot de ingrediëntenlijst behoren. De staat van die druiven en de manier van verwerken kan variëren. Bij deze Amstelveense bieren is dat gedaan door de druivenpulp na het persen een paar dagen te laten staan, waarbij de van nature aanwezige gistcellen hun werk beginnen te doen. De pruttelende massa is vervolgens bij een basiswort gevoegd, waarna een vijf maanden durend vergistingsproces volgde. Puur natuurlijke vergisting dus.

En dat is te merken. Vooral bij de Alpha Centauri (basis is een blond bier van gerstemout en een beetje havermout, de druiven zijn Souvignier Gris) komt de funk goed naar voren. Het is van een wat ander slag dan degene die we kennen van de Belgisch spontane bieren – wat molliger, aardser. De gist is (nog) niet geanalyseerd, maar dat er een brett in zit, is evident. Staan we hier aan de vooravond van de ontdekking van de Brettanomyces Amstelvenis? Verder proeven we een licht, niet heel complex, toegankelijk bier. Ik ben benieuwd wat een jaartje, of twee, op fles doet met dit bier.

 

Bij de rode Alpha Aurigae (basis is enkel gerstemout, druif van dienst is de Pinotin) zit de funk meer onder de oppervlakte. De tannine is goed voelbaar op de tanden bij dit droge bier. Ook hier geldt dat net als bij de ‘witte’ voor mijn smaak het bier iets steviger mag worden aangezet om de zaak wat meer in evenwicht te brengen.

Lokaliteit

Voor een brouwerij die lokaliteit hoog in het vaandel heeft staan (mede-oprichter Ab van der Veen verwoordt het zo: ‘breng de mensen naar het bier, niet het bier naar de mensen’) is dit een uitgelezen kans om dit credo vorm te geven. En dat die lokaliteit bestaat uit wijndruiven – ach, we zouden het niet over klimaatverandering hebben. Volgens Michel Lagrand is dit een eerste stap op het pad van de grape ale, en andere bijzondere samenwerkingen en daaruit voorkomende bieren. Dat er nog vele mogen volgen.

Tim Castricum schenkt de Alpha Centauri uit, Ab van der Veen kijkt toe

Tim Castricum schenkt de Alpha Centauri uit, Ab van der Veen kijkt toe

Een Amstelveense wijngaard

Een Amstelveense wijngaard

 

Reacties zijn gesloten.