Bier-bucketlist

Tien bieren die je nooit zult vergeten. Als je ze kunt vinden.

1. Brewdog Tactical Nuclear Penguin

Zo dik als stroop, deze ge-eisbockte stout. Zwaar, heel zwaar. En duur, heel duur. Tokyo* van dezelfde brewpunks is ook heel lekker.

2. Drie Fonteinen Oude Geuze

De ziel van België, gevangen in een bier. Bezoek de lambikOdroom in Lot (bij Beersel, onder Brussel), ontmoet Armand Debelder en je bent voor altijd hooked aan deze Pajotse toverdrank.

3. Struise Black Damnation

Een serie bieren gebaseerd op de Black Albert, een epische stout. Uit het schooltje in Oostvleteren.

4. Baladin Xyauyù

Een nauwelijks te omschrijven drank. Een barley wine die dankzij een magische techniek genaamd macro-oxidatie een waarlijk uniek karakter kent. Een creatie van de Italiaanse bierkunstenaar Teo Musso.

5. Tommie Sjef Wild Ales

Zuur bier van een jongeman uit Den Helder. Zó in balans en zó rijk van smaak. En dat allemaal uit het schuurtje bij hem thuis, achter in de tuin.

6. Goose Island Bourbon County Stout

De moeder aller barrel aged bieren. Uit Chicago, waar in het warehouse van Goose Island meer dan tienduizend vaten vol vloeibaar snoepgoed liggen te rijpen.

7. Toccalmatto RIS Bretta

De funky stoutbom uit Italië. Op de foto zie je Bruno Carilli van Toccalmatto (uit Fidenza, in de buurt van Parma) die een flesje decanteert op het Borefts festival in 2013.

8. Russian River Pliny the Elder

De imperialste der IPAs. Als je in februari in Santa Rosa (Californië) bent en houdt van in de rij staan, probeer dan een Pliny the Younger te scoren. De nec plus ultra der IPAs. Vloeibaar hop. So I’m told. Als je daar niet van houdt, of op een ander moment in Santa Rosa bent, dan is het ook niet erg.

9. Mikkeller Beer Geek Breakfast

De stout van de man die de weg plaveide voor Scandinavisch bier. Mikkel Borg Bjergsø, de ultieme ‘gypsy brewer’.

10. Rodenbach Grand Cru

Vlaams roodbruin op zijn best. Zoetzure magie, uit de manshoge foeders (vaten) die je zomaar kunt bezichtigen bij brouwerij Rodenbach in Roeselare, tussen Gent en Ieper.

11. Cantillon Lou Pepe Kriek

Zo intens heb je nog nooit kersen geproefd in dit bier van natuurlijke gisting. Degusteer rustig een flesje temidden van de levende historie in de brouwerij annex museum aan de rue Gheude in Anderlecht (Brussel).

Hmm, dat waren er elf. Het is ook eigenlijk onbegonnen werk, top-tien lijstjes maken. Er is zoveel. Maar het kan wel helpen, zo’n lijstje. Gericht zoeken helpt je de weg te vinden in een nog onbekend landschap. En hoe bekender al die namen met de tijd worden, hoe makkelijker je die weg vindt.

Plaatje: Bruno Carilli van Toccalmatto op het Borefts festival in 2013

Reacties zijn gesloten.