Bierfestivals 2017 – een keuze

De dagen worden langer, de temperaturen hoger en de dorst groter. Dat betekent dat het weer tijd wordt voor bierfestivals. Ook dit jaar weer te veel om op te noemen. Maar deze moeten wel even genoemd worden.

 

 

Alvinne Craft Beer Festival

3-4 maart, Vichte

Waarom? Een klein maar fijn festival. Een soort van Borefts in het klein.

Barcelona Beer Festival

24-26 maart, Barcelona

Gigantisch, dit festival. In omvang én beleving. Drie dagen lang, honderden bieren, een gids zo dik als een telefoonboek, en een luide bel en gejuich als er weer een nieuw vat wordt aangesloten. Zoveel moois! Bezoek ook vooral één van de vele workshops, bij voorkeur eentje waar een Spaanse chef zijn food pairing skills de vrije loop laat. Je Spaans wordt vanzelf beter naarmate de dag en avond vordert.

Toer de Geuze

6-7 mei, rondom Brussel

Een dansende Armand Debelder, de teletijdmachine die Hanssens Artisanaal heet, lange biertafels gemarineerd in geuze bij Frank Boon, vette worsten en zure meuk: de Toer de Geuze is een dolle kermis rond de Pajotse champagne. Al is het het laatste wat je ooit doet: een Toer de Geuze hoor je gedaan te hebben. Slechts één kans in de twee jaar!

MBCC

8-14 mei, Kopenhagen

Mikkeller’s bierfeestje. Het Borefts van het noorden. Al vrijwel uitverkocht. Maar dan kun je ook nog naar de versie van dit festival dat in Boston wordt gehouden, in september.

Arrogant Sour Festival

2-4 juni, Reggio Emilia

Zure bieren, je moet er even aan wennen. Maar wie het aandurft, wordt rijkelijk beloond. Zuur bier is zoveel meer dan zuur. Rins, mals, wrang; woorden schieten te kort om de vele smaaklagen te benoemen die zich openbaren voor wie er doorheen durft te proeven. Complex bier heet dat. En dan ook nog eens een festival in Italië, land van vele fantastische bieren. Bellissima.

Vleteren Craft Beer Festival

10-11 juni, Oostvleteren

Ooit een trappist van de St. Sixtus abdij uit Westvleteren gedronken op een bierfestival? Dit is je kans. Samen met nog ruim dertig toffe brouwers (uit Nederland zijn dat Uiltje en Kees) is dit gewoon een zeer bijzonder festival! Ook bekend als Black Damnation Days 2017.

Carnivale Brettanomyces

22-25 juni, Amsterdam

Op diverse plaatsen in Amsterdam waart de geit tijdens dit festival, dat eigenlijk meer een soort aaneenschakeling van activiteiten is. Deze editie maar liefst vier dagen lang, op zes locaties. Geheel gewijd aan de wilde beestjes die ons die maffe, mooie, spannende, zinderende bieren bezorgen. Lezingen, proeverijen, de heerlijke hapjes van Elaine: laat de geit in je los!

Villaggio della Birra Belgian Edition

25-26 juni, St. Truiden

Als jij niet naar Italië komt, komt Italië wel naar jou toe. Het Villaggio della Birra feest in Buonconvento (Toscane), in september, is nog altijd een van onze mooiste biertrips ever. Hands down. Maar dichter bij huis kun je ook proeven van de mooiste Italiaanse en Belgische bieren. Bij de Kerkom brouwerij in het Belgische St. Truiden.

Planet Oedipus

12-13 augustus, Amsterdam-Noord

Het beste van meerdere werelden. Deze keer op een grasveld in plaats van een parkeerterrein, maar het recept blijft vertrouwd des Oedipus: lekker eten, Nederlandse en internationale brouwers met mooie bieren, en muziek. Als het ook maar half zo tof wordt als het Oedipus International Beerfestival van vorig jaar is het al de moeite waard om heen te gaan.

The Beavertown Extravaganza

8-9 september, Londen

Dit is een line-up waar je alleen maar van kan dromen. De aller-, aller-, allerbeste brouwers ter wereld. Ok, geen The Bruery. Geen Hill Farmstead. Nouja, wel meer niet. Maar toch. Dit belooft een topfestival te worden. Nederlandse inbreng: Kees.

The Amsterdam Beerfestival

8-9-10 september, Amsterdam

Als je niet naar Londen gaat, kun je ook naar Amsterdam. Het programma is nog niet bekend, maar vorig jaar was het een leuk, gezellig, bijna intiem festival op een prachtige locatie. Aan te raden dus, al zijn ze er nog niet uit of ze zichzelf nou The Amsterdam Beerfestival of The Amsterdam Beerfair noemen.

Borefts

22-23 september, Bodegraven

Natuurlijk, Borefts. Good old Borefts. Hoe je de klemtoon ook legt, en wat het ook betekent, dit is het festival voor geeks all over the world. Zo doet Nederland toch een beetje mee in de wereldwijde craft beer revolution. Wees er vroeg bij. Echt.

Indy Man Beer Con

28 september-1 oktober, Manchester

Vier dagen lang oer-Britse gezelligheid. Het eten blijft een beetje Engels, maar dat moet je dan maar zien als folklore.

EurHop!

6-8 oktober, Rome

Italië is een prachtig bierland, we schreven het al eerder. Dit festival is dus een mooi excuus voor een bezoek aan de eeuwige stad. Kun je ook gelijk even langs bij de Italiaanse trappisten van Tre Fontane. Geen brouwerijbezoek, maar zeker de moeite waard voor een bezoek.

Craft Beer Calling

26-28 oktober, Newcastle

Prima sfeer op dit festival met mooie Engelse bieren, op een mooie Engelse locatie. Je kunt er lekker ontspannen met de ferry heen varen, die je bijna daar brengt waar je wezen moet. De bus doet de rest.

Winterbierfestival

9 december, Wormer

Wormer? Jazeker. De traditionele afsluiting van het bierfestivalseizoen voor ons. In de sporthal vol Hollandse gezelligheid zoeken en vinden we pareltjes van vaderlandse brouwkunst. Broodje bal d’r bij, wie doet je wat. En het is zo lekker dichtbij.

Plaatje: Peeter Keek van Põhjala op het Oedipus festival in 2016

Reacties zijn gesloten.