Leven in de brouwerij!

Het zal je niet zijn ontgaan. Vanaf 30 januari, elke maandagavond: Leven in de brouwerij op de tv. En wat een leuk programma is het. Natuurlijk, het is een kopie van het format dat drie seizoenen lang de Belgische tv opvrolijkte. Dat hoeft niet meer gezegd te worden. Natuurlijk, het is (op zijn minst deels) geacteerd. Het zijn namelijk twee acteurs die het programma presenteren. Natuurlijk, het appelleert waarschijnlijk niet volledig aan de belevingswereld van de beer geeks die 24/7 aan het infuus van de gelijknamige Facebook groep hangen. Maar wat een godsgeschenk is dit programma.

Waarom? Omdat het onvoorstelbaar veel gaat doen voor de emancipatie van bier. Emancipatie? Ja, dat. Het betekent dat bier een plek zou moeten hebben aan de drankentafel die gelijkwaardig is aan de andere aanwezigen. Is het dat niet dan? Nee, niet zolang we massaal over ‘speciaalbier’ blijven praten.

Dit programma laat aan een grote groep mensen, mensen die deel uitmaken van de 98% van Nederland die niet geraakt is door de bierrenaissance, zien dat ander bier niet moeilijk is. Niet ingewikkeld, niet afstandelijk, niet eng. Het laat zien dat je aan de barkeeper kan vragen om een saison, een stout of een barley wine. Niet dat je al precies weet wat dat betekent, maar dat komt wel als je meer afleveringen bekijkt (of een boek leest). En net zoals ooit chardonnay, merlot en sauvignon blanc moeilijke woorden waren voor je ouders, maar nu uit je mond rollen alsof het niets is, zo zul je voor het bierschap in de Albert Heijn of voor het krijtbord in de hippe bierbar zonder gêne of hapering een Baltic porter, black IPA of een imperial brown ale kiezen. Pff, tuurlijk. Bier, weet je.

En dat alles mede dankzij Patrick en Kasper. Maak zoveel ingestudeerde of foute grappen als je wil (Ray Cokes haal je toch niet meer in), ik hou van jullie.

Reacties zijn gesloten.