Onttapt

In deze tijden heeft de exhibitionist in ons vrij spel. Alles willen we van onszelf laten zien op de zogenoemde social media. Alles. Lief, leed, geboorte, dood, huwelijk, scheiding, blij, verdrietig, ups, downs. Ook ons bier. Ja, ook dat. Er is zelfs een platform dat speciaal bedoeld is om aan de wereld te laten zien welk bier we drinken. Het heet Untappd. De naam begrijp ik niet, maar dat zal wel komen omdat ik een soort van late boomer ben.

Ik begrijp wel meer niet aan het platform. Mensen geven hun mening over een bier via een rating. Van een tot vijf ‘caps’, oftewel dopjes. Wat die dopjes betekenen weet ik niet. Ook staat er vaak een foto bij. Een wazige meestal, bij te weinig licht genomen, onscherp, van een glas waar van alles in kan zitten. Vaak met een volle asbak op de achtergrond, of wat gemorste pinda’s op de vloer. De foto’s die wél duidelijk zijn, lijken heel veel op al die andere tientallen, honderden foto’s van datzelfde bier. Het informatiegehalte van die foto’s is derhalve precies nul.

Die dopjes zeggen eigenlijk ook niks. Want de ware Untappd-gebruiker laat zijn of haar voorkeur voor de bierstijl meewegen in het oordeel. Dus: een zuur bier? Ieuw! Pats, 1 dop. Of het een fraaie sour is, doet er niet toe. Laatst zag ik iemand nog op Facebook – ook zo’n online oord waar het beste dat de mensheid te bieden heeft zich ongeremd kan etaleren – zeggen: “een pils dus een 1 op Untappd”. Of juist andersom: “dit bier komt uit mijn woonplaats dus 5/5” zag ik in een Untappd rating.

Kijk, over gebrek aan smaak valt niet te twisten, zoals het spreekwoord luidt. Maar een concurrerend platform als Ratebeer doet het dan beter. Die vergelijkt de beoordelingen van sours, pilsen en wat dies meer zij met elkaar. Tientallen stijlen worden er onderscheiden. Dus dan maakt het niet uit dat er allerlei benevelden een 1 geven aan een sour of een pils, want de sours worden onderling vergeleken en de pilsen ook, etcetera etcetera. Dat zegt dus wél wat, want een pils met een score van – ik noem maar wat – 94 (van de maximale 100) is waarschijnlijk geen slecht pils. (Dan moet je wel op het getal in het groene rondje letten, en niet het blauwe. Want anders ben je net zo ver van huis.) Bovendien neemt Ratebeer pas een score mee in de beoordeling als er een review bij de rating wordt gegeven. En geen foto.

Echter. Ratebeer wordt beschouwd als evil sinds het door AB InBev is overgenomen. Want je weet maar nooit wat ze met je data doen, aldus mensen die zonder enig voorbehoud hun hele hebben en houden op Facebook knallen, en zich niet druk lijken te maken over wat Untappd dan wel met je data doet.

Het bijzondere is voorts dat veel mensen klagen over dat “pils dus een 1” probleem, maar iedereen toch als een methadonjunkie doorgaat met posten en het uploaden van wazige foto’s van vettige glazen bier. Welja, we gooien wel weer een weiland vol met een datacenter om al die zinloze meuk op te slaan. Nederland geeft immers ruimte in overvloed, en aan huizen om in te wonen hebben we geen behoefte.

Knielend voor het gele altaar met de gekruiste flessen prevelt men z’n gebedjes, hunkerend naar een hostie in de vorm van een kleurige badge met een kekke naam. Als een kind zo blij, als toen je van de juf bij vijf stempels in je schrijfschriftje een sticker mocht uitzoeken.

Het grootste probleem is echter dit: winkels kopen alleen maar datgene in wat op Untappd een score van 4 of hoger haalt. Want dat is waar de bierkoper alleen nog maar op let. Daar ga je met je fantastische sour. Het is als de Albert Heijn die alleen boeken verkoopt uit de bestsellerlijst, en zo de boekwinkel op de hoek de nek omdraait. Untappd is een platform dat de bierdiversiteit geen dienst bewijst, omdat het eenvormigheid in de hand werkt. Want bij een brouwerij moet de schoorsteen ook roken, en dus gooien we er maar weer een NEIPA uit, want die doet het lekker op Untappd.

Untappd kan best een aardig platform zijn. Bijhouden wat je drinkt, handig. ’s Kijken wat er in de buurt te bieren valt, interessant. En vooruit, die badges zijn toch ook wel geinig voor de postzegelverzamelaars onder ons. Een brouwer, winkel of café kan er leuke extra omzet mee genereren.

Maar dat ratingsysteem is echt niet ok. Klagen over de gebruikers heeft geen zin. Dat is net zoiets als klagen over het weer. Het is een weeffout in het systeem. Daarom: onttap jezelf. Sowieso een goed idee, wat minder op die stomme smartphone staren. Ga gewoon lekker bier drinken, en er met elkaar over ouwehoeren. Veel gezelliger. Veel meer waar bier voor bedoeld is.

Reacties zijn gesloten.