Turkish delight

Was is het belangrijkste aan je werk? Je collega’s natuurlijk. Als je daar niet mee overweg kan dan wordt het met het werk ook niks. Mijn kantoorgenoten komen uit alle delen van de wereld. We hebben nog net niet meer verschillende nationaliteiten dan medewerkers. Hartstikke leuk, je pikt zo van allerlei culturen wat mee.

En laat er nou een collega bij zijn die mijn bierliefhebberij goed heeft onthouden, en zo ontzettend aardig was om me te trakteren op Turks craft bier. Nu heb ik bieren uit tientallen landen gedronken, maar Turkije was daar zover mijn geheugen me dient nog niet bij. Natuurlijk had ik wel eens Efes gehad bij een broodje döner. Maar dat telt niet. We willen écht craft bier uit Turkije!

Waarvan akte. Ik had vier flesjes gekregen. Drie van Gara Guzu, wat zoveel betekent als ‘zwart schaap’. De vierde is van Knidos. Alle bieren werden ruim voor de ‘best before’ datum geproefd. Wat me sowieso opviel is het verzorgde uiterlijk van de etiketten bij alle bieren. Mooi design, mooi uitgevoerd.

Ter zake! Hoe smaakten ze?

  • Knidos Tank 1 Lager. Deze viel niet mee. Een geur van gekookte groenten bij het inschenken (die weer snel verdween), en een zacht, wollig mondgevoel dat wordt afgetopt met een vage plastic-achtige bitter die heel nadrukkelijk aanwezig is. (5,8%)
  • Gara Guzu Mayhos. Dit is een saison met hibiscus, rozemarijn en jeneverbes. Hier werd ik een stuk vrolijker van. Een bijzondere roze-oranje kleur (ik hoop dat het uitkomt op de foto) en een smaak die associaties met zowel bloemen, fruit als kruiden oproept. Fijn bier is het, deze vrije interpretatie van een saison. Mag een pietsie droger, maar een kniesoor die daar op let. (5,5%)
  • Gara Guzu 4C. Een IPA die een enorme schuimtoef produceert bij het uitschenken. Een die van geen wijken wil weten. Even geduld dus, aub. Wat resteert onder de na lang wachten inzakkende barrière is een tamelijk harde IPA. Op zich niet slecht, maar lastig voor hen die niet van straffe bitters houden. (6%)
  • Gara Guzu Karli Kayin Ormani. Een ‘winter ale’ met een bruine kleur, warme geuren en dito smaken die worden voortgestuwd door de mout. Net de goede balans tussen zoet en bitter, tussen kruidigheid en fruitigheid. Het deed me aan Scotch ale denken. Krachtige smaak, met een bescheiden alcoholpercentage. Lekker. (6,4%)

Bier in Turkije is geen vanzelfsprekendheid, blijkt uit een beetje online research. Zo zijn er geen mogelijkheden tot het maken van reclame, en wordt er hoge accijns geheven. Dat ik deze bieren heb kunnen proeven is dus best bijzonder.

Ik ga mijn collega snel terug trakteren op Nederlands craft bier. Hoop dat ik hem er net zo blij mee maak als ik werd van de Gara Guzu saison en winter ale.

PS: op deze sites vind je meer informatie over Turks (craft) bier:

bikingaroundagain.com

yummyistanbul.com

beernbiceps.com

De vier Turkse bieren

Gara Guzu Mayhos

Gara Guzu Karli Kayin Ormani

Reacties zijn gesloten.