Yes We Can

Bier zit steeds vaker in blik met tal van voordelen: geen invloed van licht, breukvrij, licht in gewicht en milieuvriendelijker dan de eenmalige bierfles. Het zijn vooral buitenlandse brouwerijen die de voordelen benutten. Maar een rondgang langs twintig Nederlandse brouwers leert dat een grote meerderheid graag blik zou gebruiken. ‘Blik heeft zoveel voordelen, het is sowieso de toekomst’, zegt Robbert Uyleman van brouwerij Uiltje.

Maar de meeste brouwers zijn het er ook over eens dat Nederland er nog niet klaar voor is. ‘Veel consumenten associëren bier in blik met goedkoop’, zegt Marsha Weitering van de Rotterdamse brouwerij Noordt.

Ook de kosten spelen een belangrijke rol. Michel Ordeman van de brouwersvereniging CRAFT: ‘Er zijn plannen langsgekomen om een vullijn voor bier in blik op te zetten, maar de investering is fors en de volumes zijn nog te klein.’ Nederlandse brouwers lopen op dit gebied dus achter, maar het is een kwestie van tijd voordat ook kleinere bieren van eigen bodem in blik beschikbaar zijn.

Zoals van brouwerij De Molen uit Bodegraven: ‘We gaan als test in maart twee van onze bieren in blik laten afvullen’, vertelt Petra Postuma van de brouwer. Schenk het bier wél uit in een glas; bier dat je zo uit het blikje naar binnen gooit, zie je niet en ruik je niet.

Meer op de site van de Volkskrant.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.