Eén van de mooie eigenschappen van bier is dat je het overal kunt maken. Je hebt er geen zondoorstoofde hellingen voor nodig, geen juiste klimatologische omstandigheden en geen zorgen over een te nat of juist te droog jaar. Zolang je water, mout, hop en gist hebt kun je als brouwer aan de slag, 365 dagen per jaar. (Natuurlijk, ook de basis van mout – graan – en hop zijn landbouwgewassen. En je hebt mogelijk wel eens van hop-schaarste gehoord. Maar de meeste ingrediënten worden op de wereldmarkt betrokken, en zijn altijd wel te koop).
En dus wordt bier overal gemaakt. Ook in landen die wél over die zondoorstoofde hellingen en juiste klimatologische omstandigheden beschikken. Italië en Spanje bijvoorbeeld behoren tot de meest opwindende bierlanden van dit moment. Juist omdat daar geen eeuwenlange biertraditie om de nek hangt, brouwen de moderne biermakers er lustig op los. Met name Italië is mijn favoriete bierland. Ik noem even Baladin, Toccalmatto, Lambrate, Loverbeer, Barley en Foglie d’Erba als toppertjes. Maar ook Spanje met brouwerijen als Laugar, La Pirata, Nómada, Guineu en Naparbier timmert heerlijk aan de weg. Ook bierculinair-technisch gezien: een bezoek aan NaparBCN in Barcelona en de foodpairing workshop van Toni Romero (van restaurant El Racó d’en Cesc) op het Barcelona Beer Festival zullen voor altijd in mijn biergeheugen gebeiteld staan.
Hoe grappig is het dan om op een dag Spaanse bieren opgestuurd te krijgen van een Nederlandse wijnmaker. Ja, je leest het goed. In een keurig kistje met ‘Neleman Wine Collection’ er op. Hun core business bestaat er uit om, inderdaad, wijn te maken in Spanje. Valencia om precies te zijn. Maar ze kijken verder dan hun neus lang is, en daarbij zien ze de mogelijkheden die bier hen biedt niet over het hoofd. Alleen daarvoor al: hulde.
Vier kekke flesjes zitten er in het kistje, twee verschillende soorten, elk flesje verpakt in een papieren zakje. Ik zal je het unboxing filmpje besparen. Het bier wordt gemaakt onder de naam Vrolijkheid. Er staat ’temperamentvol Spaans bier met een vleugje Nederlandse nuchterheid’ op.
Het ene bier is Naranja cerveza ecológica. Biologisch bier met sinaasappel dus. Het is oranje van kleur (dûh), voelt zacht aan in de mond, bevat een tamelijke hoeveelheid koolzuur en is fris & fruitig met een hint van citrus. Licht en vriendelijk van smaak.
Het andere bier is Mocha cerveza ecológica. Ook biologisch bier dus, maar niet met mokka als ingrediënt. Het bier is wel op hout gerijpt, ‘zoals ook bij wijn wordt toegepast’ volgens het etiket, ‘waardoor je mokkatonen proeft’. Het is amber van kleur, ruikt als een chocolade-paaseitje, bevat minder koolzuur dan de ander, is romig in de mond. Vol van moutsmaak, met een degelijke moutbittere bekisting. Net als zijn sinaasappel-familielid bevat het 5% alcohol.
Interessant en smakelijk bier dus. Hoe komt een Nederlandse wijnmaker uit Spanje er toe om bier te gaan maken in Spanje? Nou, omdat ook wijnmakers ‘aan het eind van een lange dag graag een lekker biertje drinken’ volgens de website. En waarom dan dat bier niet zelf gemaakt, en wel met lokale ingrediënten, zoals sinaasappels uit Valencia. Bier op een eigen manier dus. Net zoals in Italië, waar ze bijvoorbeeld kastanjes of eucalyptusbladeren gebruiken bij het maken van bier.
Ik kan alleen maar hopen dat meer mensen uit de wijnwereld hun ogen openen en ook zien dat het niet zo gek veel uitmaakt of je favoriete alcoholische versnapering uit vergist druivensap of vergiste graansuikers komt. Of honing of appelsap voor mijn part. Het gaat maar om één ding: smaak. In Italië en Spanje zien wijnmensen dat al. En nu dan ook de eerste uit Nederland.
Nederlandse bierwinkelhouders, zet dit bier in je schappen en help mee aan de emancipatie van bier. Laten we bier de plek geven die het verdient. Als drank die je met net zoveel aandacht en betrokkenheid drinkt als waarmee het is gemaakt. Die je niet gedachteloos achterover giet of hakt of keilt. Als een drank die onderdeel uitmaakt van onze cultuur, ons DNA, ons zijn. Weg met de aanbiedingskratjes. Liefde en waardering is wat we nodig hebben. Bijvoorbeeld met behulp van dit temperamentvolle Spaanse bier met een vleugje Nederlandse nuchterheid.