Uit een ander vaatje

Alcoholvrij en -arm bier is tegenwoordig niet alleen in de vorm van pils goed te doen, maar ook bij andere biersoorten duiken alcoholvrije varianten op die de moeite waard zijn.

Wordt alcoholvrij bier ooit echt lekker? Nou, het gaat de goede kant op. Alcohol is nu eenmaal een essentieel component van bier en zal altijd gemist worden. Tenzij je de verwachtingen bijstelt. Vegetarische kipstukjes bevatten geen kip en alcoholvrij bier bevat geen alcohol, en is dus iets anders dan waar we bij ‘bier’ aan denken. Helemaal geen alcohol? Nou, een pietsie. Even de cijfers erbij: alcoholvrij bier is bier dat maximaal 0,1 procent alcohol mag bevatten, en alcoholarm mag tot en met 1,2 procent gaan. In Nederland althans. Bier uit het buitenland kent andere grenzen voor wat alcoholvrij genoemd mag worden. Zo kan een ‘alkoholfrei’ bier uit Duitsland nog 0,5 procent aan alcohol hebben. Verwarrend. En dan hanteren sommige brouwers ook nog het onduidelijke ‘non-alcoholic’. Kijk dus altijd op het etiket voor het feitelijke percentage, en vaar niet blind op deze termen. Fun fact: alcoholpercentages van enkele tienden kunnen ook voorkomen in rijp fruit of een glas vers sinaasappelsap. Dronken word je er niet van.

Om te kunnen genieten van een alcoholvrij bier helpt het om er met een andere blik naar te kijken. Zie het als een alternatief voor fris (suiker!), water (flauw!), melk (lactose!) of wat dan ook, maar niet voor bier mét alcohol. Als het dan lukt om die typische maltbierlucht, wat muffig, te vermijden en we iets in het glas schenken waarin we de smaken van mout (graan), hop (bitters, aroma’s) en gist (esters; fruitig) weten te herkennen, dan zou dat zomaar lekker kunnen worden. Klinkt als bier inderdaad. Maar dan anders.

Welke bieren te kiezen? Op het gebied van alcoholvrij pils zetten Heineken 0.0 en Jever Fun de norm, en voor alcoholvrije IPA verrichtte vandeStreek met zijn Playground baanbrekend werk. Jopen’s Non IPA en BrewDog’s Nanny State mogen inmiddels ook tot het ‘AF’ (alcohol free) basisrepertoire gerekend worden. Geheel vrijwillig proefde ik enkele handenvol van de wat recentere bieren op dit gebied en presenteer hier de fijnste. Tip: drink ze goed koud. Toch maar wel.

Meer in de Volkskrant van 29 december 2020.

Reacties zijn gesloten.