Hindsight is 20/20

In februari van 2020 maakten we een fantastische biertrip naar Manchester. Niet alleen het festival, maar ook – of beter gezegd juist – de bierscene in de stad maakten ons vrolijk. Hoogtepunt was het bezoek aan de bar op het treinstationnetje van Bury: ’s ochtends tussen de locals aan de cask ale. Het aan Oscar Wilde toegeschreven aforisme dat de e-mails van Amsterdams biercafé In de Wildeman afsluit, was nergens zo op z’n plek: work is the curse of the drinking classes.

Bladerend door het mentale fotoalbum van 2020 zie ik meer mooie biermomenten. Op het terras van De Druif in Amsterdam, toen het weer even mocht, aan het verse Duitse kellerbier. De bezoeken aan In de Wildeman, in het bijzonder de Zwanze afterparty. Toerend door Zwitserland, het bierleven aldaar ontdekkend. De tentoonstelling Amsterdam, stad van bier en brouwers.

Ik herinner me bezoeken aan Het Lagerhuys (waaronder de opening) en de Engelse Reet, en de viering van twintig jaar Arendsnest bij Oedipus. Boeken signeren bij De Bierkoning en Frontaal op de Beer Geeks nieuwjaarsborrel, en deelname aan het discussiepanel. De Dutch Craft Beer Conference in Den Haag. Een lezing van Marco Daane bij Butcher’s Tears. Een doosje Gelders Gerstenat ophalen bij Nevel. Een chocolade-bier pairing bij De Moersleutel.

Bekeken vanuit het perspectief van iemand die zakelijk niet is getroffen door het coronajaar, en dus makkelijk praten heeft, is het al met al een rijk bierjaar als het zo gecondenseerd wordt weergegeven. En al schemert de grauwe schraalheid van het afgelopen jaar door de lichtpuntjes heen, het valt op dat zelfs de kleinste momenten voor zo’n lichtpuntje zorgen. Als een sterrenhemel, waar we steeds meer glinsteringen in zien naarmate de nacht zwarter is. Het lijkt een kwestie van perspectief te zijn: kijk je naar het zwart, of kijk je naar het licht.

Het is nu nog te vroeg voor een hindsight, laat staan 20/20, op 2020. Maar misschien kijken we over tien jaar terug op deze periode als een waterscheiding. Dat we het hebben over de tijd van voor 2020, en die van er na. En dat we in de tijd van er na meer lichtpuntjes zien, ook al is de hemel weer lichter.

Reacties zijn gesloten.