Proef op de som

Er is maar één manier om kennis te maken met de grote hoeveelheid aan bijzondere bieren. En dat is proeven. Gelukkig is daar niet zoveel voor nodig: een groepje mensen met een gezonde dorst, nette glazen en bier natuurlijk. Gebruik voor de proeverij bij voorkeur dezelfde glazen voor iedereen. Modelletje kelk, breed van onder, smal van boven. Zelf heb ik alleen nog maar Teku-glazen in de kast staan. Italiaans ontwerp, en tegenwoordig hét voorkeursglas in menig biercafé. Maar een goed ­alternatief is het AnDer-bierproefglas. Als deze glazen niet voorhanden zijn voldoen grote wijnglazen ook.

De opbouw is van licht naar zwaar, gelet op het alcoholpercentage en ook de smaakintensiteit. Hou dan ook de hier aangegeven volgorde aan. Voor wat betreft de hoeveelheid zou ik mikken op 10 tot 15 cl per persoon per ronde. Drink de bieren niet te koud.

Let op: er is geen garantie dat iedereen alles even lekker gaat vinden. Maar dat hoeft ook niet. Want een proeverij als deze helpt iemand zijn of haar eigen biersmaak beter te leren kennen. Let daarbij op de naam van de bierstijl: die vertelt je immers iets over de geur, kleur en smaak die je van het bier kunt verwachten.

Meer op de site van de Volkskrant.

Reacties zijn gesloten.