Spargelbier

Ze zijn er weer! De juichkreet die elk jaar weer de lente nog even wat, ehm, lente-achtiger maakt. De eerste kosten nog een fortuin, maar dan heb je ook wat. Spargel! Da’s Duits voor asperges, maar dat wist u al. Waarom zeg ik dan spargel? Gewoon omdat het zo lekker klinkt. Spargel. Spargel. Spargel. Monty Python zou er een sketch van maken.

Anyway, ter zake. Want die witte, natte, bitterzoete ferme knapen dienen natuurlijk wel van een passend glas bier te worden voorzien. Suggesties wilt u? Suggesties zullen er zijn. Natuurlijk bereiden we de koningin van de groente/het witte goud/…(vul uw favoriete bijnaam hier in) op klassieke wijze, dat wil zeggen gekookt en opgediend met een royale portie ham, gehakt ei, een puik piepertje en een guts hollandaise- danwel botersaus.

Hommeles/Huttenkloas/Sallands Landbier Asparagus

Om aan elk mogelijk misverstand direct een einde te maken, staat er vrij duidelijk Asparagus op de fles. Da’s Latijn voor asperge. Speciaal bedacht en gemaakt voor deze ultieme lentedis, door een consortium van maar liefst drie brouwerijen. Het is een bière brut, gemaakt met druivenmost, en dan heb je bij mij al gelijk een streepje voor. Mooie heldere kleur, frisse geur, licht zoetje bij het zuurtje, onmiskenbare invloed van de druiven, even wennen maar aangenaam, droog in afdronk, lekkere bubbeltjes. Aldus onze proefnotities.

Dupont Saison

Bij een klassieke dis past een klassiek bier. Saison Dupont is er zo een. Uit Tourpes, en dat ligt in Wallonië. Droog optrekkend, kruidig, en meer dan voldoende body in het bier om de asperges van repliek te kunnen dienen. Asperges à la Flamande avec une bière Wallonne. Voila.

Boon Oude geuze

Droog, droger, droogst. Geuze, de blend van meerdere jaargangen natuurlijk vergist lambiekbier, kent complexe zuren en spannende aroma’s van de jarenlange houtrijping. Wie normaal gesproken zweert bij een droge Riesling bij de asperges, probeert gerust eens een oude geuze. Bijvoorbeeld die uit de stal van de oude meester Frank Boon, uit het Vlaamse Lembeek.

’t IJ IJwit

Wie vooral de asperges wil laten spreken en geen aanstoot wenst, neme een witbier. En dan liefst de uitvoering van brouwerij ’t IJ uit Amsterdam, die net zo aangenaam sappig en gemoedelijk naar binnen glijdt als dat wat er op ons bord ligt.

Tips? Contact me!

Reacties zijn gesloten.