ijf bier! De Volkskrant is gestopt met de vaste bierrubriek in het magazine, maar ik blijf de vijf-bieren-rond-een-thema stukjes gewoon schrijven. Dan zet ik ze wel op m’n blog. Die delicate schrijversvingertjes moeten in beweging blijven, nietwaar. Van stilstand verkroepoekt de boel maar. Daarom: Ober! Vijf bier!
Het was Volkskrant Magazine’s Hiske Versprille die me op het spoor van deze aflevering van Vijf Bier zette. In haar recensie van taquería (dat is een restaurant waar ze taco’s serveren) Bacalar uit Amsterdam-Noord was ze aangenaam verrast door de beschikbaarheid van een saison van BFM uit Zwitserland. In een Grote Fles. Die ze, modewichelarij of niet, direct tot een ‘gierende hype’ promoveerde. Die flessen dan. Want dat deelt zo fijn.
En dat deed bij mij het licht weer aan. Want ooit maakte Baladin-capo Teo Musso, gevraagd naar het geheim achter de aantrekkingskracht van Italiaans bier, me duidelijk dat de verpakking een deel van het succes is. Dat grote flessen de uitstraling geven aan bier die het ook verdient, bijvoorbeeld aan tafel. Natuurlijk, op bottle shares zijn 75cl of 65cl (de Amerikaanse ‘bomber’) flessen een standaard gegeven. Menig brouwer in binnen- en buitenland hanteert grote flessen; niet alleen de Belgische geuzestekers waar Hiske de flessen tot nu toe van kende. Wie zijn of haar grote teen ook maar even in de oceaan der biervariatie dipt komt die grote flessen al snel tegen, magnums en jeroboams incluis.
Toch is het een goed idee om het nog maar eens te benadrukken. Bier is zoveel meer dan het spul dat verpakt wordt in 24 pijpjes in een kratje uit de weekaanbiedingenfolder. Daarom: vijf bieren die het verdienen om in een Grote Fles te worden verpakt. Want gedeelde vreugde is dubbele vreugde. Lekker uitschenken in mooie teku-glazen, maar dat weet u inmiddels toch?
Kromme Haring – Steed of the Sea
Utrecht is een geweldige bierstad, niet in de laatste plaats vanwege brouwerij De Kromme Haring. Geheel in stijl op een volkomen onooglijke plek aan de Europalaan – dat schijnt er nu eenmaal bij te horen in de hedendaagse bierscene – worden er bieren gemaakt die net even wat anders zijn dan wat het grootste deel van ‘craft’ brouwend Nederland produceert. Zeker als het een collab (samenwerking) met Jester King uit de VS betreft: citroenmelisse uit Texas en bijvoet (alsem) uit Utrecht, plus een combinatie van gisten uit beide delen van de wereld geven deze ‘sour‘ een uniek karakter. Plantaardig, herbaal, friszurig.
Blaugies – Saison d’Epeautre
Van alle biertypen is saison een van de meest intrigerende, en van de saisonmakers is Blaugies misschien wel de beste. Een familiebrouwerij; Kevin Carlier runt de zaak en pater familias Pierre-Alex Carlier ziet dat het goed is, daar in Henegouwen, schurkend tegen de grens met Frankrijk. Deze signature saison met spelt (‘épeautre’ in het Frans) is royaal rustiek, tegen het bonkige aan, maar wát een karakter. Bier met een smoel. Eentje om direct verliefd op te worden.
Vandenbroek – Watergeus
Voor het bottelen van de Belgische geuze is men ooit op het idee gekomen om oude champagneflessen te gebruiken. Lekker stevig, dus minder kans op explosiegevaar vanwege het koolzuur dat bij de gisting op fles vrij komt. En het ziet er nog sjiek uit ook. Van de Nederlandse familieleden van deze spontaan vergiste bieren zijn die van Tommie Sjef Wild Ales (Den Helder) en Vandenbroek (Midwolde, Groningen) de bekendste voorbeelden. Zoals de Watergeus van laatstgenoemde: hout-omkaderde fruitigheid, potent maar vriendelijk in de zuren. Droog optrekkend bier met een Groningse boerenkop d’r op.
The Bruery – White Chocolate
Voor wie zichzelf eens wil kietelen (en wie wil dat niet) is het devies: koop een fles bier van The Bruery. Eigenlijk maakt het niet eens zoveel uit welke. Want ik ben eerlijk gezegd in mijn bierleven nog nooit een bier van deze Californische brouwerij tegengekomen dat me tegenviel. Neem bijvoorbeeld de White Chocolate: een ‘wheat wine’ (in tegenstelling tot ‘barley wine’ – gerstewijn – ook met een dosis tarwe op de grain bill) opgevrolijkt met cacaonibs en vanille, afgetopt met een stevig potje vatrijping op bourbonvaten. Pure wellust. Overigens is het ook toegestaan om met behulp van deze fles anderen te kietelen. Dat is zelfs te prefereren – bepaald licht is dit bier niet. Sharing is caring, u weet het.
Dupont – Avec les Bons Voeux
Brasserie Dupont uit het Waalse Tourpes mag dan vermaard zijn om zijn saison, er wordt meer moois geproduceerd. Lang geleden begon deze Avec les Bons Voeux zijn leven als oud & nieuw cadeautje voor de vaste klanten van de brouwerij. Gelukkig voor ons bleef het daar niet bij en is het bier nu algemeen verkrijgbaar. Dit blonde bier on steroids (9,5%) is gekmakend lekker. Elke slok is niets minder dan een liefdevolle knuffel. Vol, rijk, en toch doordrinkbaar. Voor de grote dorst is dit bier ook in magnums (150 cl) verkrijgbaar. Met de beste wensen.
Bottel
Als we het dan toch over grote flessen hebben, wil ik graag ook even Bottel noemen. Bottel is geen brouwerij, maar een bierverkoper met een idee. Namelijk dat vers bier, zo uit de brouwerij, het lekkerst is. Daarom verkoopt Bottel bier in flessen (van bijna 1 liter) gekoeld bij de supermarkt, om het lekker thuis of elders op te smikkelen. Liefst zo vlot mogelijk vanwege dat ‘vers’. Een prima idee, en inmiddels realiteit op zo’n 90 adressen in het hele land (o.a. bij geselecteerde vestigingen van Jumbo, Spar, PLUS en Mitra – check de site). Het aanbod aan bieren is gevarieerd en wisselend. Namen van brouwerijen waar Bottel mee samenwerkt zijn onder andere Uiltje, Jopen, Oedipus en De Leckere.