Uit de provisiekast van Nederland

Eerlijk is eerlijk. Ik had er van te voren weinig fiducie in. Bier met mosterd? Als je googelt op die twee termen dan kom je alleen maar recepten van biermosterd tegen. Niet andersom dus. En daar zal vast een goede reden voor zijn dacht ik, toen brouwerij Hoop in Zaandijk me uitnodigde voor de ‘soft launch’ van Hoop’s jongste Limited Edition: Spicy Tripel met Zaanse mosterd.

Toch was de komst van dit bier onvermijdelijk. Een brouwerij die zich nadrukkelijk nestelt in de Zaanse wortels, en actief de verbinding zoekt met het levende culinaire (ja, toch maar dat woord) erfgoed van de streek komt vroeg of laat uit bij Zaanse mosterd. Al sinds 1961 gemaakt onder het merk Mosterdmolen De Huisman. Tot 2007 werd het ook echt in de gelijknamige molen (anno 1786) op de Zaanse Schans gemaakt, en nu gebeurt dat op een industrieterrein in Wormerveer.
De Zaanstreek wordt de ‘provisiekast van Nederland’ genoemd, en dat is niet voor niks. Bedrijven als Verkade, Duyvis, Honig, Cacao de Zaan en Lassie hebben Zaanse wortels. En vergeet Albert Heijn niet, het bedrijf dat al die koekjes, borrelnoten en chocoladerepen tot ons brengt en zelfs een eigen koffiebranderij heeft.

Die provisiekast wordt nu dus voorzien van bier met mosterd, het is echt waar. Die mosterd gaat in de brouwketel zoals ie ook in de potjes zit. Geen droge mosterdzaadjes, maar het echte spul. De gebruikte hoeveelheden worden niet helemaal duidelijk, maar de uitwerking op de kleur is onmiskenbaar: voor een tripel is ie aan de donkere kant. De geur is zoals je brein je heeft voorbereid bij het horen van het woord mosterd: pungent.

Ik dacht dus niet dat het met de smaak wat kon worden. Maar dat werd het wel. Het royale alcoholniveau van 8,2% en de tripel-aroma’s houden de scherpte en het zuur van de mosterd goed in de klauwen, die toch genoeg pit heeft om onverbiddelijk tot je zintuigen door te dringen. Maar die typische mosterdsmaak is op de een of andere manier vriendelijker gemaakt, teder bijna. En dat komt door de keuze van het basisbier: tripel. Mosterd in een porter of een saison, ik moet er niet aan denken. Dat gaat als een cirkelzaag door je mond.

Iemand in het gezelschap begon na anderhalf glas spontaan hardop te dromen over een food pairing met geroosterde stukjes vlees, of zuurkool met vette jus (ja, dat is mijn menu). En bitterballen dus. Zonder mosterd bleken ze overigens het beste te pairen. Want die zit natuurlijk al in het bier. Dat dus het beste bij een welgekozen gerecht kan worden geserveerd. Echt doordrinkbaar bier is het niet, maar er zal niemand zijn die dat verwacht.

Een tijdje terug schreef ik over het feit dat in Nederland eigenlijk geen ‘eigen’ bier meer bestaat. Dat we alles nadoen wat uit het buitenland komt. Nu wil ik geen lans breken voor het openrukken van de voorraadkasten en alle toverrijst, dipsaus (Fiesta of Oriental, naar keuze) of mariakaakjes die je kan vinden in de brouwketel te kieperen, maar deze Hoop Limited Edition Spicy Tripel met Zaanse mosterd is goed gevonden, goed uitgewerkt en goed gemaakt. Het is geen bier om te rellen, geen gek doen om het gek doen, maar een bewuste en heldere handreiking naar de eigen lokaliteit.
Meer van dit aub.

Foto: Derek Walsh

 

PS: ook De Orkaan was er bij!

Reacties zijn gesloten.