Oliebollen!

In eerste instantie denk je misschien even huh? maar al snel is het: natuurlijk! Oliebollen en bier, ze zijn gewoon voor elkaar gemaakt. Water, graan en gist zijn de gemeenschappelijke delers, om nog maar te zwijgen van de gouden harmonie tussen bier en de ‘vette bek’.

We hebben het aan kok en biersommelier Arvid Bergström te danken dat we op dit spoor zijn gezet. Onlangs bracht hij zijn Bier en Oliebollen uit. Het is een handzaam boekje van 12 bij 17 cm, zo’n 124 pagina’s, in een met een vochtig doekje afneembaar omslag. Inclusief leeslint. Super verzorgd.

Wie Arvid een beetje kent kijkt niet verbaasd op bij creaties als “Assepoester en de pompoenkoets”, “Olleke bolleke knolleke” en “Op z’n Grieks”. Arvid houdt er wel van om buiten de lijntjes te kleuren, en dat maakt dit boekje dan ook meteen bijzonder aantrekkelijk. Oliebollen met meloen en ham, paddenstoelen, gehakt, garnalen, kaas, olijven, pompoen en koffie – laat je stereotiepe beelden van kleffe stuiterballen op oudejaarsavond maar varen. Oliebollen en andere internationale varianten van gefrituurd brooddeeg hebben veel meer te bieden! En oliebollen bakken is helemaal niet moeilijk, en ook heel leuk om te doen.

Of dat niet genoeg is haalt Arvid er ook nog bier bij. Mijn aandacht werd met name getrokken door La Fragola met Boon Oude Geuze van Boon, Drijvende Kastanje met Hoop Waterwolf (saison), Goedemorgen! (koffie) met vandeStreek Dark Roast en Back to the 70’s (meloen en ham) met De Molen Vuur & Vlam (IPA). Goed voor heel wat oudejaarsavonden creatief bakplezier. Maar zoals Arvid terecht opmerkt: “Oliebollen eten we voornamelijk in december, maar dat hoeft natuurlijk niet”. Beelden van spelletjesavonden doemen op, waarbij de oliebollen (of bolletjes – kleinere hoeveelheden laten immers ruimte om meer te proeven) als borrelhap of avondsnack de stemming helpen verhogen.

Dit boek is deel nummer 1 in de “Bier en spijs encyclopedie”. Volgende delen gaan over de combinatie van bier met kaas, aardappel en chocolade. Arvid heeft dus ambitie. En dat verdient lof! Hij is serieus en structureel bezig om een verbinding te leggen tussen eten en bier. Bier-foodpairing heet dat dan, bij gebrek aan goed Nederlands woord. In een land waar de preoccupatie met wijn nog altijd dominant is, is dit een dapper, bewonderenswaardig en aan te moedigen initiatief.

Het moet nog kerst worden, maar alvast een fijn uiteinde gewenst, pas op met de vuurpijlen, bak een bol van Arvid en begin daarmee het nieuwe jaar nu eens echt goed!

Reacties zijn gesloten.