lah-goo-KNEE-tuss

Het is duidelijk: als het aan Heineken ligt gaan we allemaal aan de Lagunitas. Langzaam maar zeker zie ik dit merk zijn plekje zoeken in het bierlandschap. Een steeds ruimer wordend plekje. Eerder kon je al lezen over ons bezoek aan de lokatie in Petaluma (Californië), afgelopen zomer. Nu was er een evenement rond de komst van Jeremy Marshall, brouwmeester bij Lagunitas. In de Biertuin aan de Prinsengracht in Amsterdam.

Het evenement was kleinschalig van opzet. Er was live muziek, er waren in vieren gedeelde hamburgers, en kippenpoten en spareribs, er waren vier Lagunitas bieren van tap, er was een Amerikaanse vertegenwoordiger die zich na een jaar in Nederland nog verwonderde over het feit dat we hier andere stekkers hebben, wat op zich dan wel weer komisch was, en op een zeker moment plaatste Jeremy zich achter de bar van de Biertuin en sprak het verzamelde publiek (30 man [m/v] schat ik) toe.

Zijn verhaal paste helemaal in de Lagunitas stijl zoals we die vorig jaar leerden kennen: relaxed, niet helemaal serieus, grappen over geestverruimende middelen, een beschaafd-rebelse houding. Jeremy dacht (echt) dat we hier nog met guldens betalen. Het “good evening Copenhagen” ontbrak er nog net aan.

Lagunitas Sucks

Het leukste nieuws wat mij betreft is dat Lagunitas kijkt naar de mogelijkheden van een brouwerij in Europa. Stone deed dit eerder, in Berlijn. Ik vroeg Jeremy waarom de Lagunitas bieren niet bij Heineken in Zoeterwoude worden geproduceerd. Zijn antwoord was dat de installatie van Heineken daar niet geschikt voor is. Ergens anders je eigen bier laten brouwen is niet simpelweg een receptje op de fax zetten. De brouwinstallatie is helemaal afgestemd op het bier zoals je dat wilt maken.

Enfin, het was uiteraard gezellig. Er is niks mis met het bier van Lagunitas. Als je dus een bar binnenloopt met de logo’s van Brand, Affligem en andere Heineken merken, dan kun je daar ook Lagunitas verwachten, nu of binnenkort. En dat maakt de keuze in bieren ruimer en de ‘gewoonheid’ van die ruimere keuze ook meer vanzelfsprekend. Vanuit dat perspectief ben ik hier dus blij mee. (Mijn tip: Lagunitas Sucks.)

De vraag is of het personeel in die bars het ook aan de man (m/v) weten te brengen. Is dit de missing link tussen de mensen die toch al op zoek zijn naar variatie, en de mensen die ‘gewoon’ voor een biertje komen? IMHO speelt het barpersoneel hierbij een belangrijke rol.

 

Reacties zijn gesloten.