Italiaanse bieradressen

Er gaan toch best veel mensen naar Italië op vakantie. Ook mensen die nieuwsgierig zijn naar dat bier waar ik steeds maar over klets. En daarom even alle Italiaanse bieradressen van onze laatste reis op een rijtje. Met een kaartje.

Lokaal bier is overal in Italië. Vraag in bars, enoteca’s en restaurants naar “birra artigianale” en laat je verrassen. Ook de eet- en drankfestivals die Italië rijk is kennen een ruime keuze aan lokaal bier. Voor nog meer bieradvies is RateBeer natuurlijk je beste vriend.

  • Baladin, Piozzo (CN) – Le Baladin (bar), Casa Baladin (restaurant, kamers), Open Garden (brouwerij, winkel, Teo Musso’s speeltuin). Ook in andere Italiaanse plaatsen (bijvoorbeeld in Cuneo en Bologna) kun je een Baladin bar aantreffen.
  • LoverBeer, Marentino (TO) – brouwerij vermaard om de zure bieren, van het echtpaar Valter en Elena Loverier. Alleen op afspraak te bezoeken.
  • Birrificio Torrechiara/Panil, Torrechiara (PR) – brouwerij, winkel en lunch. Patrizia verkoopt behalve die lunch, bier en cider eigenlijk alles wat los en vast zit.
  • Ranzani13, Bologna – restaurant, RateBeer’s nummer 1 van Bologna. Gourmet pizza in een gribuswijk. De nadruk ligt op Belgisch bier, en daar komen we natuurlijk niet voor, maar er is ook genoeg Italiaans lekkers.
  • Toccalmatto, Fidenza (PR) – voormalige locatie van de brouwerij, nu een winkel(tje) in een ‘zona commerciale’. Dicht bij de snelweg, dus deze pik je zo even mee.
  • Arrogant Sour Festival, Reggio Emilia – het festival (jaarlijks in juni) wordt georganiseerd door Alessandro Belli van de Arrogant Pub, iets ten zuiden van Reggio Emilia.
  • Vapori di Birra, Sasso Pisano (PI) – het Italiaanse ‘gebrouwen door vrouwen’. In een klein dorp ver weg in het binnenland, vermaard om de warmwaterbronnen die hun aanwezigheid verraden middels stoompluimen (vandaar dus) in het landschap.
  • Birrificio Italiano, Lurago Marinone (CO) – brouwerij, bar en restaurant. Eén van de founding fathers van het Italiaanse birra artigianale. Probeer de vermaarde Tipopils. Gezellige chaotische drukte op een zaterdagavond. Typisch Italiaans zeggen we dan.
  • Il Birratrovo, Como – winkel en bar. Zeer enthousiaste eigenaar die biergekkies uit Nederland graag zijn nieuwste aanwinsten laat proeven. En zich vervolgens afvraagt hoe ze toch bij hem terecht zijn gekomen.

Nog wat adressen in Toscane: in Lucca is er De Cervesia (winkel en barretje op twee verschillende locaties – deze keer troffen we het gesloten aan; check in Italië altijd de openingstijden en wees niet verbaasd als die geen relatie met de werkelijkheid blijken te hebben). In Castagneto Carducci is het goed bier drinken bij Drago Bria’o en Casa dell’Orzo. In Bolgheri bij Enoteca di Centro (check het bier van Opificio).

En in andere delen van Italië is er Brewfist, Lambrate, Barley, Pontino, Retorto, Hammer, Foglie d’Erba, Del Forte, Del Borgo, 32 Via dei Birrai, Brùton, Piccolo Birrificio Clandestino, Del Ducato, ach er is zoveel mooi bier in Italië…

Reacties zijn gesloten.