Kaartje leggen

Smartphones en navigatiesystemen ten spijt, een papieren kaart blijft toch het leukst. Lekker met je neus op het papier, speurend naar plaatsen die een nieuwsgierigheid opwekken die evenredig opgaat met de onbekendheid er van. Sint Willebrord, Buitenpost en Losser: ik krijg nu al zin om auto, vliegtuig, trein of boot te pakken. Wat is de wereld toch groot. Helemaal mooi wordt het als die kaart ook nog eens alle lokale bierbrouwerijen opsomt. Plus café’s, winkels en diverse andere bierige plekken. De Bierverbinding’s Frans Ruiter en zijn kompanen hebben het weer voor elkaar: de 2020 editie van Dé Bierkaart van Nederland ligt te shinen in de winkel.

De kloeke kaart is aan twee kanten bedrukt. Op de ene kant staan de brouwerijen van Nederland. De gehanteerde definitie: “een bedrijf dat bier produceert in eigen ketels of laat brouwen bij een andere brouwerij”. Een lange lijst dus, met voor elke brouwerij het oprichtingsjaar, adres, aanwezigheid van een eventueel proeflokaal en een classificatie: Zelfstandig, Huurder, Workshopbrouwerij (je kunt er een workshop volgen), Verhuurder. Het moet een aardige puzzel zijn geweest om alles er op te krijgen.

Op de andere kant vind je locaties van horeca, slijterijen, festivals en zelfs musea. Het is heerlijk grasduinen op de kaart. Uitspreiden op de grond en als een drone over Nederland vliegen, op naar een volgende bierplek om te ontdekken. Er zijn ook niet opgevouwen exemplaren te koop, om zonder kreukels op te kunnen hangen. Bestel er dan gelijk twee…

De ene kant en de andere kant van de kaart (met kat)

 

Deze kaart is het hoogtepunt in een reeks uitgaven die in 2011 begon (toen nog met de guitige ondertitel (Niet) op zoek naar Bier in Nederland) en nu aan zijn vierde editie toe is. Een voorlopig hoogtepunt? Dat is de vraag. Eerder werd op dit blog al eens geopperd dat we in 2020 wel eens de piek van het aantal brouwerijen in ons land zouden kunnen beleven. Of we bij de vijfde editie de namen van de brouwerijen in nog kleinere lettertjes moeten lezen is dus maar de vraag. Maar of het aantal nu groeit of niet, de lijst met namen zal ongetwijfeld veranderen. Brouwerijen komen, brouwerijen gaan. Zo is het altijd geweest, zo zal het altijd zijn in bierland. En het is te danken aan deze bierkaart dat we daar niet in verdwaald raken.

De kaart in de editie van 2013

Reacties zijn gesloten.