Discussiepanel Craft Beer Revolution

Het was een gezelschap zoals je dat zelden bij elkaar ziet. Op initiatief van Bier&cO kwam op 16 februari 2017 in het Jopen proeflokaal in de Haarlemse Waarderpolder een discussiepanel bijeen. Thema: de “craft beer revolution” in Nederland.

Het panel was een accurate representatie van het huidige bierlandschap.

 

Kijk maar:

  • Steve Hindy, Brooklyn Brewery
  • Menno Olivier, De Molen
  • Willem van Waesberghe, Heineken
  • Rick Nelson, Oedipus
  • Michel Ordeman, Jopen
  • Kick van Hout, Oersoep

Oud en jong, gevestigd en onstuimig, ‘craft’ en ‘niet-craft’ door elkaar dus. De discussie werd gevoerd onder de soepele leiding van Rick Kempen van Bier&cO. Hieronder een paar notities.

  1. Wat is craft bier? Natuurlijk, daar moet het mee beginnen. Lang verhaal kort: elke definitie is arbitrair. En je kunt je zelfs afvragen wat het nut is van een definitie, zoals die bijvoorbeeld voor de Amerikaanse Brewers  Association, of de Nederlandse CRAFT vereniging wordt gehanteerd. (Subtiliteitje is dat men alleen een definitie van een craft brewer noteert, niet van craft beer). En natuurlijk komt ook het s-woord om de hoek kijken. Het panel lijkt geen waarde te hechten aan het woord: “speciaalbier bestaat niet” aldus Menno Olivier. Michel Ordeman probeert het nog wel met “boring lager”, maar het herinnerde moderator Rick Kempen direct aan een “boring IPA” en een “boring barrel aged imperial stout” die hij onlangs nog dronk.
    Kortom, bier is bier. Voorlopig zullen we het echter nog met de term “craft beer” moeten doen, zolang de emancipatie van bier nog niet volledig is gerealiseerd, is mijn conclusie. Steve: “To me, craft beer is beer with flavor”. Dat lijkt me een definitie die net zo goed is als elke andere.
  2. Mooie observatie: Steve werd in de jaren ’80 geïnspireerd door het bier uit Europa. Decennia later zijn het de jongens van Oedipus die, zoals zovelen, geïnspireerd worden door het Amerikaanse bier om zelf te gaan brouwen. Full circle.
  3. Weetje: Heineken doet niet aan blending. Elk bier is ‘single batch’.
  4. Een groot probleem voor de brouwers is het vinden van geschoold personeel. Nederland ontbeert een brouwersopleiding, al hebben de meeste panelleden geen formele opleiding tot brouwer gehad. Men is het er over eens dat bij groei van de onderneming scholing belangrijker wordt.
  5. Doe je het voor de liefde voor het bier, of om geld te verdienen? Uiteindelijk moet er geld worden verdiend. Brouwers zijn ondernemers, maar wel in een branche die ze gekozen hebben uit liefde voor het bier.
  6. M’n vraag aan Steve (je krijgt niet elke dag de mogelijkheid een vraag aan deze founding father te stellen) was: hoe krijg je de mensen die craft beer nog links laten liggen, mogelijk omdat het ze helemaal niets interesseert, aan het craft bier. Zijn antwoord kwam er op neer dat de beweging onomkeerbaar is. Mensen willen meer weten van wat ze eten en drinken, overal ter wereld (zelfs in Bhutan zijn craft brewers te vinden), en dat blijft. Het aandeel craft bier in het totale volume aan bier groeit daarin mee. Het huidige getal van 16% dat hij aan het begin noemde, kan naar 50% groeien.

Conclusies? Nieuwe inzichten? Heldere horizonten? Nee, die zouden tevergeefs worden gezocht. Toch was dit een bijzondere bijeenkomst. Dat er überhaupt zo’n honderd man (m/v) op een donderdagmiddag van heinde en verre bij elkaar komt om anderhalf uur naar een paar brouwers te komen luisteren is al bijzonder. Het laat zien dat bier aan het emanciperen is. Dat we niet weten hoe dat proces verder verloopt, tot wanneer, en hoe het eindstation er uit ziet, zo daar al sprake van is, maakt het alleen maar intrigerender.

Het integrale videoverslag van de discussie is te vinden op www.bierista.nl.

Reacties zijn gesloten.