Bier aan tafel

Restaurants beginnen zoetjesaan steeds beter te begrijpen wat bier is. Maar erg hard gaat het nog niet. Veelzeggend is de opmerking van wijnsommelier Thérèse Boer, die na het proeven van diverse bieren voor Librije’s bierkaart opmerkte dat ze niet wist dat bier zoveel verschillende smaken kent.

Deze onbekendheid en dus onbemindheid is één van de redenen dat er nauwelijks restaurants te vinden zijn die een bierkaart hanteren. Men kan nog geen saison van een porter onderscheiden, als het ware. Een andere reden is volgens mij dat een restaurateur minder geld kan verdienen op bier. Ook al gaat een fles bier 3, 4 of 5 keer over de kop, men verdient er nog altijd minder aan dan een fles wijn. En dan is er nog het feit dat mensen bij een restaurant nu eenmaal wijn verwachten.

De gewoonte dat gasten tijdens een bezoek aan een restaurant ‘automatisch’ wijn drinken is een kwestie van informeren. Het grootste deel van de gasten kan waarschijnlijk nog geen chardonnay van een sauvignon blanc onderscheiden, en vertrouwt op de expertise van de sommelier. Die zou dus ook bier kunnen adviseren. Het opent voor de gasten een nieuwe wereld aan smaakervaringen, en daar gaat het uiteindelijk om bij een bezoek aan een restaurant. Volgens mij.

In Nederland begint het te komen. Op sterrenniveau althans. Parkheuvel in Rotterdam brouwt bier met Kaapse Brouwers, letterlijk ‘van de overkant’. Ciel Bleu in Amsterdam maakt bier met ’t IJ, en als je er om vraagt willen ze het nog wel serveren ook. De Librije in Zwolle geeft zijn naam aan een bier van Jopen, en heeft een bierkaart met tien bieren. Het Amsterdamse Bolenius ging onlangs helemaal los op een reeks vatgerijpte Grand Prestige bieren van Hertog Jan.

Maar het is en blijft voorzichtig. En zeker niet mainstream.

In België vinden we meer chefs die de smaak van bier in de gaten hebben. Daar kun je in dorpsrestaurant Boelekewis in Dworp (ja, echt) zomaar een fantastische bierkaart aantreffen, met een keur aan fijne geuzes. Of bij Cambrinus in Brugge, waar de bierkaart omvangrijker is dan de verzamelde werken van Herman Brusselmans. Of het knusse huiskamerrestaurant La Tana in Brussel, met huisgemaakte pasta’s en de mooiste Italiaanse bieren.

Hier een lijstje van nog tien bierbewuste restaurants, all over Europe, in willekeurige volgorde.

1. Nuëtnigenough, Brussel
2. ‘t Hommelhof, Watou
3. De Heeren van Liedekercke, Denderleeuw
4. 3 Fonteinen, Beersel
5. Dwars, Amsterdam
6. ‘cause BEER loves FOOD, Amsterdam
7. Das Meisterstück, Berlijn
8. NaparBCN, Barcelona
9. La Fine Mousse, Parijs
10. Akkurat, Stockholm

Natuurlijk zijn er meer bierbewuste restaurants. Ratebeer Places kan je hierbij helpen.

Plaatje: Chef Toni Romero van El Racó d’en Cesc verzorgt een beer-foodpairing workshop op het Barcelona Beer Festival 2016

Reacties zijn gesloten.