Business or pleasure

Het nuttige met het aangename verenigen, kent u die uitdrukking? Ik moest daar laatst aan denken toen ik voor m’n werk in Californië was. Even boven San Diego om precies te zijn, waar het hoofdkantoor staat van het bedrijf waar ik voor werk. Omdat je niet rechtstreeks naar San Diego kunt vliegen vanaf Amsterdam, werd de bestemming Los Angeles van waaruit we met de auto de reis voortzetten.

Dat gaf mogelijkheden om dat aangename op te zoeken, naast het nuttige. Al moet ik zeggen dat het niet toevallig gekozen hotel op een perfecte plek lag. Van daaruit kon ik namelijk maar liefst vier brouwerijen te voet bereiken. Ik heb ze nog niet allemaal kunnen bezoeken; we houden nog wat over voor een toekomstige trip. Toch kon ik er tijdens ons verblijf, en in de tijd die we nog in Los Angeles hadden op de terugweg, veel bierigs ontdekken (naast het in ruime mate aanwezige lokale craft beer in hotelbars en random eetgelegenheden). Lees lekker mee!

Trader Joe’s, Carlsbad

Onze favoriete supermarkt. Net even wat leukere spullen in de schappen dan een gemiddelde andere kruidenier. Wat duurder? Ja, dat zal. Alles is duur in de VS. Voor mij van belang: de bierselectie. Trader Joe’s vind je door het hele land (maar vooral langs de kusten) en in het bieraanbod is altijd lokaal spul te vinden. Ik nam er Alpine Duet IPA, Alesmith .394 pale ale, SouthNorte Pan a Flores (spiced porter), Harland Brewing Japanese lager en Pizza Port Swami’s IPA mee.

Pizza Port, Carlsbad

Vroeger zag je vaak bier van Pizza Port in de Nederlandse winkels. Het is een pionier; ze brouwen al sinds 1992. Deze locatie – een van de vijf  in zuidelijk Californië – heeft een ultracoole surfvibe. De keukenbrigade leeft zich uit op specialiteiten als Kale Salad, Portzels en Mac & Cheese Bites. Wicked!

Pizza Port Bressi Ranch, Carlsbad

Stone Brewing, Escondido

Een hoop stenen (dûh), veel groen, een mooie tuin, de kneiters van Stone bieren en meer dan fatsoenlijke gerechten. Kortom, alles straalt professionaliteit uit. (En veel geld.) Superplek! De ‘single’ die ik mee kon nemen – alles gaat hier in fourpacks – was de Fear Movie Lions (hazy dipa).

Stone Brewing World Bistro & Gardens, Escondido

Ballast Point, Long Beach

Los Angeles in de regen en mist is lang niet zo leuk als Los Angeles in de zon. Beter gezegd, er is geen klap aan. Het zat ons niet mee op de vrije dag die we daar hadden te besteden. Maar binnen bij een brouwerij van het kaliber Ballast Point zit je altijd goed. Fijne bijkomstigheid: er zijn small pours beschikbaar; handig voor de chauffeur. M’n derde fish taco van de week (en ze werden steeds beter!) en glaasjes Sculpin en California Kölsch voor de lunch – dat het buiten inmiddels goot van de lucht maakte het verblijf daar, met uitzicht op de oceaan, niet minder aangenaam.

Ballast Point, Long Beach

Blackbeard’s Crafts, Los Angeles

Ik maakte een stop bij deze bottleshop met een bijzonder verhaal voor wat blikken van The Bruery, onze favoriete brouwerij van Los Angeles. Ik leerde er dat de brouwerij onder de naam Offshoot ook IPA’s maakt – ooit is er gezegd dat er geen IPA door The Bruery gemaakt zou worden, en met een andere merknaam wordt dat dan opgelost. Natuurlijk ging er een blik mee, maar helaas lekte het en heeft alleen de wasbak op de hotelkamer van het bier kunnen proeven. Wél mee in de koffer gingen The Bruery’s Catch Me If You Can (imperial BA stout met spices), Frucht (wild ale met guave), A Gust of Wind (tripel) en Sour Cellars Five or Seven (BA spontaneous fermentation golden sour ale and saison).

Een stop bij Beachwood Blendery in Long Beach leidde tot een dichte-deurervaring. Ook die bewaren we voor een toekomstige trip.

Far Field, Lawndale

Op de grens van Lawndale en Hawthorne (Los Angeles is een eindeloze urban sprawl bestaande uit tientallen cities) is James Bardeen midden in coronatijd zijn brouwerij begonnen. Grappig genoeg kent hij het bedrijf waar ik voor werk, hij doet er zelfs zaken mee. Er zijn altijd opvallend veel IT-ers en andere techneuten in de bierwereld actief, maar dit is dan wel een heel bijzonder toeval. Charmante brouwerij waar ik aangenaam verpoosde met Bada Bing Italian pilsner, Par-tee at the Club West coast pilsner, All-terrain cream ale en Distortion field hazy DIPA. Fijn dat ze hier overal kleine glaasjes serveren. Ertegenover zit een prettig bruisend Braziliaans restaurant.

Far Field, Lawndale

Firestone Walker – The Propagator, Marina del Rey

Ook weer een grote naam, en een van de eerste Amerikaanse brouwerijen waarvan ik de bieren de oversteek naar Nederland zag maken. The Propagator (‘pilot brewhouse’ van FW) ligt vlakbij het vliegveld, en is dus een handige plek voor de laatste lunch van de trip. Niet ver van Venice Beach ook. Wat hier ook weer opvalt is dat een brewpub als deze een volstrekt normale plaats is om met familie af te spreken. Van opa en oma tot aan de baby. In taprooms in Nederland zie je dat ook wel, maar toch valt de volledige afwezigheid van bijzonderheid of ‘geekiness’ me op. Precies zoals het hoort te zijn: niet speciaal, maar normaal. In de shop kocht ik de Paraboloid 2023.

Firestone Walker – The Propagator, Marina del Rey

Bieren voor thuis

Reacties zijn gesloten.