Bestuurslid CRAFT

Vandaag ben ik toegetreden tot het bestuur van CRAFT, belast met “PR & Communicatie”. Daarmee verdient de claim dat ik “volledig onafhankelijk” opereer op zijn minst een heroriëntatie. In deze post zal ik uitleggen waarom ik besloten heb om me aan te melden bij CRAFT, en hoe ik denk dat het zich verhoudt tot mijn werk als freelance bierschrijver.

Een tijdje terug viel mijn oog op het feit dat de bestuursfunctie voor PR & Communicatie bij CRAFT vacant was. Eerder had ik me vrolijk druk gemaakt over een persbericht van CRAFT. En zo werd een plus een twee. Want omdat ik de doelstellingen van CRAFT een warm hart toedraag, en ik vind dat die zo goed mogelijk gecommuniceerd moeten worden, besloot ik me te melden met de vraag of men voor deze positie van mijn diensten gebruik zou kunnen en willen maken. De reactie was positief.

Ik ben niet van de school “wie kritiek heeft moet zelf maar meedoen”, wat je wel eens bij verenigingen hoort. Ik had dus ook aan de zijlijn kunnen blijven staan, en die positie lekker vacant laten blijven. Maar de reden dat ik schrijf over bier, is dat ik de biervariatie graag zo normaal mogelijk zie worden. Dat vertaalt zich voor mij in de situatie dat het op heel veel plekken te vinden is, in een ruime keuze en voor heel veel mensen toegankelijk is. De leden van CRAFT maken dat mogelijk, en dus ben ik vanuit die persoonlijke drijfveer gebaat bij het uitdragen van hun boodschap. Daarom draag ik graag mijn steentje bij aan die club.

Natuurlijk snijdt het mes aan twee kanten. Want ik krijg dan weliswaar geen financiële vergoeding voor mijn tijd en werk voor CRAFT, ik kom zo wel dichter op het vuur te zitten en kan goed zien wat er speelt onder de Nederlandse brouwers. CRAFT heeft zo’n 170 leden, dus er zijn er nog zo’n 530 te winnen, maar dat is toch een aanzienlijk aantal en dus een prima graadmeter voor de stand van zaken in de Nederlandse brouwwereld.

Ben ik nu niet langer onafhankelijk? Tja, ik heb er een pet bij gekregen. Maar ik denk dat ik dan nog altijd onafhankelijk ben. Ik schrijf over bier. Dat is wat graag doe. En dus kan ik die motivatie ook aanwenden om het standpunt van CRAFT te verwoorden, zonder mezelf te verloochenen. De pet die CRAFT heet staat dezelfde kant op als de pet van Raymond de onafhankelijke, freelance bierschrijver. Ik heb nog steeds geen zakelijke belangen in een brouwerij of andersoortige bierbusiness. Zelfs geen bescheiden crowdfundje.

Ik ga nu echt niet alleen maar over CRAFT-leden schrijven: ik schrijf over alle brouwerijen, zelfs degene die bij die andere brancheclub zijn aangesloten. Ik blijf kritisch. Op alles. Al ventileer ik mijn mening over wat CRAFT is, of zou moeten zijn, uiteraard het meest effectief als ik dat binnen het bestuur doe. En mocht de pet van CRAFT toch wat scheef komen te staan, dan heb ik twee keuzes: slikken of stikken. Weet daarbij dat mijn onafhankelijkheid te allen tijde voorop staat.

Reacties zijn gesloten.