Vijf Bier – Drive-throughs

ijf bier! De Volkskrant is gestopt met de vaste bierrubriek in het magazine, maar ik blijf de vijf-bieren-rond-een-thema stukjes gewoon schrijven. Dan zet ik ze wel op m’n blog. Die delicate schrijversvingertjes moeten in beweging blijven, nietwaar. Van stilstand verkroepoekt de boel maar. Daarom: Ober! Vijf bier!

May you live in interesting times. Wel, dat doen we zeker. Het persbericht van de branchevereniging voor brouwend Nederland, CRAFT, laat aan duidelijkheid wat dat betreft niets te wensen over. De sluiting van de horeca, halverwege maart, heeft een direct gevolg voor de brouwerijen. Een enquête onder ruim honderd brouwerijen liet zien welke. Omzetdalingen tot 90% worden gerapporteerd. Bijna 60% van de brouwerijen verwacht binnen het halve jaar in “ernstige continuïteitsproblemen” te komen als dit nog lang zo doorgaat. Het is niet alleen de afzet aan horeca die is ingestort; veel brouwerijen hebben een eigen taproom of proeflokaal waar een groot deel van het bier wordt verkocht en die is dus, net als alle andere horeca, dicht. (Klik hier voor het volledige persbericht.)

Ja, tuurlijk, deze tijd maakt ook creativiteit los. Het is inmiddels het cliché van het jaar geworden. Het is lachen om niet te hoeven te huilen. Maar vooruit: brouwerijen en bierwinkels die nog geen webshop hadden, hebben er in no time eentje in elkaar gedraaid. In samenwerking met lokale (food) zaken worden fraaie pakketten aangeboden, er worden virtuele rondleidingen gegeven, e-proeverijen gehouden en er zijn online workshops – plotseling kunnen we op een heel andere manier van bier genieten. Móeten we op een andere manier van bier genieten. Zoals bijvoorbeeld via de bier drive-through. Denk aan het concept van de McDrive, maar dan met bier. Nog niet eerder vertoond, maar eigenlijk al heel snel passend in wat we de ‘anderhalvemeter samenleving’ zijn gaan noemen.

Daarom in deze editie van Vijf Bier: vijf brouwerijen met een drive-through en hun bier. Bekijk voor de actuele situatie even de website of Facebook van de brouwerij.

Haarlem: Uiltje (El Patron)

Het was voor zover ik gezien heb de eerste die met het idee kwam. Rij je auto de stoep op bij de brouwerij in de Waarderpolder in Haarlem, en geef je bestelling door via de intercom. Vervolgens betalen met de pinautomaat, en oprijden naar de medewerker die de bestelling in je kofferbak laadt. Geheel contactloos. We zwaaien nog even en we zijn alweer op pad! We namen de El Patron mee, een kneiter van een double IPA in zo’n lekker grote Bottel fles (statiegeldflessen die ter plaatse afgevuld worden) voor een tientje.

 

 

Zaandijk: Hoop (Springbock)

Bij Hoop is het idee van drive-through voorzien van een persoonlijk accentje: de eerste vraag die je krijgt is welk muziekje je graag wilt horen tijdens je drive-through experience. Bruce Springsteen die op dat moment uit de speakers knalt bevalt me wel, dus dat laten we zo en richten ons op het bier. We gaan voor het pakketje van twee flessen Bottel (alweer!) met inhoud naar keuze en een fraai teku-glas. Zoals bekend is dat veruit het ideale bierglas voor alledaags gebruik. Met twee liter bier (Kaper, een IPA, en Sweet Spring Bock, een meibock met wodka die op smaak gebracht is met wat we in het Nederlands veenreukgras noemen – een beetje vreemd maar wel lekker) in de tas doet Bruce ons uitgeleide in Zaandijk.

 

Bodegraven: De Molen (Different & Unusual)

De spelregels bij De Molen waren duidelijk: pre-orderen alstublieft! Zo stroomt de afhandeling vlot door en blijft het contact tot een minimum beperkt. Sowieso een goed idee, want het assortiment bij deze Bodegravense bierpionier blijft immens, intens en indrukwekkend. De zwaarste bieren krijgen een houdbaarheid van een luttele 25 jaar mee, dus nog lang, heel lang, kunnen we ‘corona-bier’ blijven drinken. Ter nagedachtenis aan die bizarre tijd die we hopelijk maar één keer in ons leven hoeven mee te maken. De Different & Unusual lijkt dan wel een toepasselijke: een imperial stout van 10% met kersen en houtfinish. Dat wordt snoepen!

 

 

Veenhuizen: Maallust (Armoedzaaier)

Niet minder dan een roadtrip noemen ze het zelf, de reis naar Veenhuizen. Bekend als de 19e eeuwse strafkolonie ter heropvoeding van bedelaars, landlopers en ander uitschot. Een straf is het niet, als je weet dat de bieren van Maallust als beloning op ons wachten. Solide bieren in robuuste flessen, een gevarieerd en gebalanceerd assortiment vormend. Nieuwste loot aan de stam: de Armoedzaaier. Een tafelbier van 2,5 procent alcohol. Geheel passend in de trend naar bieren van lagere alcoholpercentages.

 

 

Nijmegen: Oersoep/Stoom (Hopfather)

Bier en eten: een combinatie die voor velen al vanzelfsprekend verder gaat dan een laf pilsie bij de afhaalchinees. Maar niet voor iedereen. Enter STOOM: het restaurant annex proeflokaal dat in hoge mate powered wordt door de bieren van Oersoep. En dus slaan we met de drive-through in het voormalige Honig fabriekscomplex in Nijmegen de spreekwoordelijke twee vliegen in een klap: grote-mensen en kids-proof gerechten, of een snack-box: de keuze is reuze. En wat drinken we daarbij? Nou, een Hopfather bijvoorbeeld. Een session IPA, als is ie toch 4,9% schoon aan de haak, maar een heerlijk soepel fris en fruitig bier.

 

 

Ook hier zijn bier drive-throughs gesignaleerd:

  • Amersfoort: Rock City
  • Apeldoorn: De Vlijt (Veluwse Schavuyt)
  • Den Haag: Kompaan
  • Groesbeek: D’n Drul / De Stollenberg
  • Leeuwarden: Grutte Pier
  • Oirschot: Vandeoirsprong
  • Purmerend: Berging
  • Rotterdam: Vet & Lazy
  • Utrecht: De Leckere
  • Utrecht: vandeStreek
  • Vlaardingen: Vulcaan

En er zullen er nog meer zijn. De lijst groeit!

Uiltje, Haarlem

 

Hoop, Zaandijk

 

Reacties zijn gesloten.