Saisontrek

Ook bier is aan mode onderhevig. Witbier met een schijfje citroen plus stamper is allang passé, rosébier godzijdank ook en over Radler hebben we het nooit meer. Wie nu bier zoekt dat anders smaakt dan het nog immer alomtegenwoordige industrieel vervaardigde pils kan prima terecht bij de IPA, naar keuze uit te spreken als iepaa of ai-pie-ee. Ook dat bier begint al te wennen, ondanks de vele varianten waarin het verkrijgbaar is. Dus wordt het zoetjesaan tijd de bakens te verzetten. Enter saison.

De 19de-eeuwse oorsprong van saisonbier ligt in België. Wallonië, om preciezer te zijn. Of het nu van oudsher een boerderijbier is of uit de ketels van professionele brouwerijen in Luik stroomde: de bierhistorici zijn er nog niet over uit. Wat er voor ons toe doet, is wat saisonbrouwers nu maken. De algemene karakterschets: in het blonde kleurspectrum, tussen de 5 en 8 procent alcohol en goed uitvergist dankzij de specifieke, gretige gist die voor dit type bier wordt gebruikt. Dat laatste zorgt ervoor dat het een lekker bruisend en droog bier is.

Van een strak omkaderd smaakprofiel is geen sprake; de enige houvast die we dus hebben is dat een saison niet zoet dient te zijn. Verder kan het alle kanten op: zuur, bitter, kruidig, fruitig, al dan niet met behulp van verschillende granen, vatrijping, exotische ingrediënten of wilde gisten: het is maar net hoe de brouwmeester het wil hebben. Dat maakt het biertype zo aantrekkelijk, want een nog onbekende saison is als een smaakpresentje dat je vol verwachting uitpakt. Life is like a box of saisons. Saison is bier met een opgewekt karakter, bier dat wat te vertellen heeft.

De beste saisons komen uit België, maar die zijn vaak alleen online te koop. De bekendste is Saison Dupont, die door de Engelse bierschrijver Michael Jackson van de ondergang is gered en het ijkpunt is in saisonland. Er komen ook steeds meer Nederlandse saisons, waarbij Mannenliefde van brouwerij Oedipus al jaren als lichtend baken fungeert.

V stelde een staalkaart samen van zes Nederlandse saisons, proefde ze en vindt er wat van. Thuis proeven? In een glas van het type ‘Teku’ – schoon en droog voor het beste schuim – komt het bier het best tot zijn recht.

Meer in de Volkskrant van 27 mei 2020.

Reacties zijn gesloten.