Ketelcapaciteit (Amsterdam)

Volgens de jongste telling van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur kent Amsterdam meer dan vijftig brouwerijen. (In heel Nederland nadert de teller de ­zevenhonderd.) Ze hebben niet allemaal eigen brouwhardware; grofweg de helft huurt elders ­ketelcapaciteit. Deze huurbrouwers of bierfirma’s bedenken en ontwikkelen wel zelf nieuwe bieren, maar gebruiken de brouwinstallatie en waar nodig de expertise van derden voor de productie. Niet dat dat iets zegt over de kwaliteit van het bier, natuurlijk.

Ongeveer de helft van deze Amsterdamse (huur)brouwerijen is nog geen vijf jaar oud. En of ze er over vijf jaar nog zijn weet niemand. Het aantal groeit nog steeds, maar zelfs in bierland groeien de bomen niet tot aan de hemel. Wie blijft er als commercieel bedrijf overeind, en wie krijgt zijn of haar hobby weer terug? Ik denk dat de brouwerijen die een herkenbaar, onderscheidend en goed beschikbaar assortiment neerzetten de meeste kans maken. En een eigen plek waar het bier getapt wordt is naar mijn idee van positieve invloed op de continuïteit van de bedrijvigheid.

Geniet daarom van deze verkenning van Mokumse locaties waar wordt gebrouwen én geschonken. Want vers van het vat is bier toch het lekkerst. En anders helpt uw lokale bierwinkelier u vast wel verder.

Meer op de site van de Volkskrant.

Reacties zijn gesloten.