Sharing is caring

Naast het bezoeken van bierfestivals kun je er ook zelf een organiseren. Nee, ik bedoel niet dat je direct achter tapinstallaties, foodtrucks en gemeentelijke vergunningen aan moet rennen. Ik bedoel gewoon thuis, in een kleine setting, met minimaal gedoe en maximale lol: de bottleshare.

Je mag het ook flesdelen noemen, maar op de een of andere manier klinkt dat toch minder gezellig. Wat is de bedoeling? Je spreekt af met een groepje mensen, zeg vier, of acht, of iets er tussenin, om bij elkaar te komen. Iedereen neemt bier van zijn of haar keuze mee, de flessen worden op een rij gezet en één voor één gebroederlijk danwel gezusterlijk soldaat gemaakt.

Het leuke is natuurlijk dat je op deze manier bier te drinken krijgt dat je zelf niet zo gauw zou kiezen. Misschien omdat het je smaak niet is, of je denkt dat dat zo is. Of misschien omdat een bepaald bier wat duurder is en je het daarom altijd hebt laten liggen. Of misschien omdat het heel lastig te krijgen is, maar je er nu toch aan kunt komen omdat iemand in de groep toevallig een vriend heeft die een vage kennis heeft die in een ver land woont en wel wat kan meenemen. Kortom, het verbreedt je bierhorizon.

Spelregels

Het klinkt allemaal eenvoudig genoeg, maar een paar spelregels zijn wel handig. Neem om te beginnen de hoeveelheid: vanwege het deel-aspect zijn grote (75cl) flessen praktisch. Met een groep van vijf haal je daar dus 15cl per persoon uit en dat blijkt een goede maat te zijn voor een bottleshare avond. De ervaring leert namelijk dat de zware jongens (bv. imperial stouts en barley wines) vaak goed vertegenwoordigd zijn. Bij kleinere of grotere groepen kun je kijken of er andere fles- of blikmaten zijn waarmee je ongeveer op deze hoeveelheid uitkomt. Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit en niet de kwantiteit.

Hoewel het leuk om het bier tot het laatst een verrassing te laten zijn, is enige afstemming tussen de deelnemers toch wel aan te bevelen. Met vijf Russian Imperial Stouts op een avond is de lol er snel af, kan ik je zeggen. Zonder man en paard te hoeven noemen, kunnen de deelnemers in de groepsapp elkaar toch op de hoogte houden in welke hoek het gezocht wordt. Zo kun je een balans vinden in de gekozen bierstijlen en de intensiteit.

Moet het altijd een dure fles zijn? Nee hoor. Maar het is wel leuk als je als deelnemer een beetje je best hebt gedaan om een bijzondere fles mee te nemen. Ieder draagt bij naar vermogen. En dat bedoel ik niet in financiële zin, maar in vermogen om aan bijzondere flessen te komen via connecties, deelname aan trades, de juist wegen weten etc.

Opbouw

Qua opbouw is het logisch om te starten met de bieren die het laagste alcoholpercentage hebben. Maar hou ook de smaakintensiteit in de gaten. Het kan misschien toch beter zijn om die imperial saison van 7% vóór die chocolate hazelnut porter van 6% te drinken. Zet sowieso neutraal brood of crackers, en water op tafel.

Over eten gesproken: maak het niet te gek. Het gaat bij een bottleshare vooral om het bier. Wat goede kwaliteit kaas en worst in diverse variaties doet al wonderen.

Glazen

Tot slot de glazen. Gebruik bij voorkeur dezelfde voor iedereen. Mijn favoriet is het teku glas: op een steel, breed van onder, taps toelopend naar boven, met een uitlopende rand. Een genot om naar te kijken én uit te drinken. Het is in twee maten verkrijgbaar. Het AnDer glas is een speciaal ontworpen proefglas: ideaal om alle aroma’s er uit te halen die in het bier zitten, maar als drinkglas wat minder praktisch dan het teku glas. Eventueel zijn wijnglazen ook geschikt.

Happy sharing!

Plaatje: bottleshare met thema “The Bruery”, Uiltje bar 4 juli 2018

Reacties zijn gesloten.