Vroeger was er shandy: bier met limonade. Sneeuwwitje is ook een oude bekende: 7-UP met bier. Uit Limburg kennen we de sjoes: pils met oud bruin. Maar de moeder aller bier-limonade mixen is toch wel de Radler.
Radler is een combinatie van bier en frisdrank die in 1922 is uitgevonden. Een inventieve herbergier op de Kugleralm nabij München kwam bier te kort om alle fietstoeristen die op zijn terras neerstreken te voorzien van een verfrissing, dook de voorraadkelder in en kwam triomfantelijk naar buiten met een mix van bier en citroenlimonade. Onlangs kreeg ik in Beieren een lichte schok te verwerken toen ik daar de cola-weizen ontwaarde: een weizenbier met een peut cola er in. Schijnt populair te zijn onder de jeugd. Waar moet het heen met de wereld.
Een goede Radler is heerlijk. De lekkerste Radler die ik ooit gedronken heb, was er een van het Italiaanse Toccalmatto op het Borefts bierfestival 2014. Radler was daar het thema. Bruno Carilli had zijn reis-hopinator meegenomen en tot de nok toe volgestopt met verse Toscaanse citroenen en pepers. Daar werd een blonde ale van 10% doorheen geperst: het resultaat was overweldigend.
De pure smaak van de frisdrank
Tegenwoordig wordt de Radler weer volop gemaakt door de grote brouwers, in een zó zoete uitvoering dat je beter gewoon de frisdrank zelf kan drinken. De weifelende aanwezigheid van het bier verpest de pure smaak van de frisdrank.
Bier kun je ook met bier mixen. De mix tussen Westmalle’s bruine dubbel en blonde tripel is een klassieker. Deze ‘black & tan’ combinatie zie je vaker: een stout en een pale ale is er ook zo een. Evil Twin maakte een setje Yin Yang: een IPA en een stout, bedoeld om door elkaar te gooien. Weird Beard uit Engeland stopt ze alvast in één flesje (Something Something Darkside). Het Utrechtse vandeStreek maakt de wipwap: een white IPA en een barley wine, om in een mix van te genieten. Gezellig samen in een doosje. Als je wat te vieren hebt kun je denken aan de Black Velvet: Guinness met champagne.
Vingers in de lucht wie er wel eens van glühbier heeft gehoord. Het werd door Liefmans uit Oudenaarde op de markt gebracht: kriekenbier met kruiden en extra suiker, op te warmen tot 60° en in een mok te schenken om je koude winterhanden aan te warmen. En wat dacht je van zopie? (Die van de koek, ja). Oorspronkelijk is zopie een warme drank op basis van bier en rum.
Kortom. Als het bier op zichzelf je te weinig te bieden heeft, kun je nog verdieping zoeken in de biermixen.