Zomaar wat dialoogjes en uitspraken die ik heb opgetekend wanneer ik met mensen over bier sprak. Mensen die een bepaald idee van ‘speciaalbier’ hebben. Uit het leven gegrepen dus.
- Je wordt er snel dronken van
“Nee, ik hou niet zo van die zware bieren. Ik drink wel eens Tripel Karmeliet.”
“Dat is een bier van bijna 9%”.
“Ja, maar het ziet er licht uit.”
“Er zijn ook allerlei niet-pils bieren van 3 tot 5 procent.”
“…” - Ik wil niet uit de toon vallen
“Als ik met mijn vrienden naar de kroeg ga, dan is het zo onhandig met rondjes geven als iemand iets anders drinkt. Je raakt dan de tel kwijt. En ik wil ook niet uit de pas lopen.
Als ik mijn koelkast vul met de inhoud van een kratje Amstel (want Grolsch is vies) dan zet ik alle etiketten naar voren. Dan weten mijn vrienden precies wat ze krijgen. Daar worden we gelukkig van.
Als je wat anders wil drinken, dan ben je een mietje.” - Gewoon drinken wat je in je handen gedrukt krijgt
Een variant op bovenstaande. - Je raakt er zo snel vol van
“Als we met onze vriendenclub bier drinken, moet het gewoon veel zijn.”
“En als je uit eten gaat, wil je er dan niet een wat smaakvoller bier bij?”
“Nee, dan drinken we wijn. Want van bier raak je zo snel vol.”
“…” - Bier is om te hakken
“Ik drink bier met maar één doel: dorst lessen. Verder niks. Ik wil niks weten van dat smaakjesgedoe. Moet ik dan gaan zitten nippen ofzo? Hou toch op.”
Gelukkig raken we steeds meer gewend aan biervariatie, en nemen we ook steeds meer afscheid van het vermaledijde s-woord. Waarom is dat goed? Nog even in een notedop:
- Het s-woord zegt niets over het bier zelf (ooit van speciaalkaas of speciaalwijn gehoord?). Het is ‘bier’. En als je meer precies wilt weten wat voor bier, gebruik dan de naam van de stijl.
- Het s-woord zet pils weg als niet-speciaal, inferieur (onder de aanname dat men met ‘speciaalbier’ alle niet-pils bedoelt). Dit is onterecht, onbehoorlijk en onnodig.
- Door ‘ander’ bier ‘speciaal’ te noemen, druk je het in de hoek van hype, modegril, rage. En dus van voorbijgaande aard. Het s-woord is de bijl aan de wortel van de bestendigheid van de biervariatie.
Meer over dit onderwerp in het stuk “Bier en speciaalbier“.