Dit is een presentatie van een boek over bier

Iemand vroeg: “Voel je je nu zoals op je verjaardag?”. En ik wist het niet. Een officiële presentatie van je eigen boek is iets wat ik nog niet eerder had meegemaakt. Maar het smaakt naar meer. Want het is misschien wel beter dan jarig zijn. Nee, ik weet het wel zeker: je eigen boekpresentatie is een fantastisch feestje. Ik kan het iedereen aanraden!

Woensdag 3 mei werd mijn boek Dit is een boek over bier gepresenteerd, in Cause Beer Loves Food in Amsterdam. Ingrediënten: familie, vrienden, biermatties, pers, brouwers, de uitgever, een kok en een bekende schrijver. En dozen vol boeken. De uitgever (Martin Fontijn) had veel lovende woorden. Hij sprak van een “ideale auteur”. De bekende schrijver (Ronald Giphart) noemde de boektitel “briljant”, en strooide lustig tal van bierwetenswaardigheidjes in de rondte die hij in het kader van zijn research had opgedoken. Die research is voor zijn aanstaande roman. Over, jawel, de wereld van het bier brouwen.

De kok (Timothy Wareman) had drie heerlijke hapjes gemaakt, geserveerd met een bijpassend bier. In volgorde van opkomst: een stukje blauwe Stilton kaas (besprenkeld met mout) + BrewDog Punk IPA, yoghurtijs met citroenschuim + Oedipus Swingers en een pulled pork spring roll + Morebeer Arrogant Eagle (gemaakt bij Stone Berlin). Die laatste creatie was zijn winnaar op de bier-spijswedstrijd op het Bierfestival in Groningen, anderhalve week eerder.

En ik kon ook wat zeggen. Het komt hier op neer. Al het bier is speciaal. Al het bier dient met evenveel aandacht en liefde te worden gedronken als waarmee het is gemaakt. Van pils tot imperial stout. Stop het gebruik van het woord “speciaalbier”. Gebruik in plaats daarvan woorden die je helpen te begrijpen wat je drinkt. Gebruik een vocabulaire zoals je dat ook voor andere dranken en spijzen gebruikt. Mijn boek helpt je dat vocabulaire te leren kennen. Het helpt je om je eigen smaak te leren kennen. Neem mijn boek in de ene hand, en een glas bier in de andere, en begin aan je eigen reis door bierland. Je zult niet teleurgesteld worden. Dat beloof ik je.

Om deze boodschap doe ik het. En natuurlijk vanwege dat te gekke feestje op die woensdagmiddag in Amsterdam. Aan iedereen die er bij was: ontzettend bedankt voor je aanwezigheid, lieve woorden en kadootjes! Ik beloof ook op jullie boekpresentatie te komen.

Boek online kopen? Klik hier.

Je kunt me ook mailen voor een gesigneerd exemplaar.

Even inkijken kan ook.

Reacties zijn gesloten.