De Week van het Nederlandse Bier

Sinds 2012 organiseert de gelijknamige stichting de jaarlijkse Week van het Nederlandse Bier. En bij de opening er van wordt dan een campagne gelanceerd om de interesse voor bier aan te wakkeren. Dit keer was het ‘Dat smaakt naar bier’.

Het komt er op neer dat er categorieën zijn bedacht om consumenten wegwijs te maken in de wondere wereld van het bier.

Dit zijn ze:

  • Blond en Krachtig
  • Donker en Rijk
  • Intens en Uitdagend
  • Fris en Fruitig
  • Soepel en Subtiel
  • Amber en Elegant

Op de bijbehorende website kun je op basis van één vraag over een type gerecht een reeks aan categorie- en biersuggesties krijgen. Zonder nadere toelichting overigens, maar misschien wordt er nog gewerkt aan de website. Op het Openingsfestival in de Grote Kerk in Den Haag, van 11 t/m 13 mei, werden gratis ansichtkaarten verstrekt met sfeerwoorden.

De eerste vraag van dagvoorzitter Rens de Jong aan Cees-Jan Adema (Nederlandse Brouwers) was: “Als ik nu gewoon trek heb in een IPA, moet ik dan eerst opzoeken in welke categorie het zit? Is dat niet wat ingewikkeld?”. Of woorden van gelijke strekking. En ik denk dat Rens de Jong hiermee gelijk de spijker op de kop slaat. Het antwoord van Cees-Jan kwam er op neer dat het gebruik van termen als IPA de volgende stap moet zijn.

In de categorisering worden bijvoorbeeld saisons en amber lagers geschaard onder Amber & Elegant. En tripels en India pale ales (met een ‘n’ teveel) staan te boek als Blond & Krachtig. Etcetera. Zeer uiteenlopende bieren dus, en toch bij elkaar in een groepje. Die op zich dan weer zodanig benoemd zijn dat je eigenlijk niet veel wijzer wordt: kan ‘Donker & Rijk’ bier ook ‘Intens & Uitdagend’ zijn?

Het is het probleem dat elke vorm van groepering of categorisering kent. Ook bij het maken van mijn boek heb ik hier mee te maken gehad. Soms is een bierstijl tamelijk goed te omschrijven, soms kom je niet verder dan een categorie. Gaat deze campagne helpen?

Wat het beste helpt, volgens mij, is dat je mensen een vocabulaire aanreikt. Een taal om over bier te spreken, waar ze ook in een bredere context iets aan hebben. Dus geen extra serie categorieën, waarvan ik niet weet hoe breed ze geadopteerd zullen worden, maar de namen van de bierstijlen (of -soorten, of -typen zo u wilt) zoals die min of meer gemeengoed zijn in de mondiale wereld van het bier.

Als mensen in staat zijn om over chardonnay, chablis en champagne te spreken, of over camembert, mozzarella en manchego, of focaccia, ciabatta en baguette, dan zijn ze ook in staat om te leren spreken over saison, porter en barley wine. Die termen worden ook gebruikt door brouwerijen, bars, winkels, en schrijvers. Door een gemeenschappelijke taal te gebruiken, kunnen we elkaar beter verstaan. En dát gaat denk ik beter helpen bij de emancipatie van het bier, die wij allen nastreven.

Foto: Rick Kempen leest zijn open brief aan Edith Schippers voor tijdens de opening van de Week van het Nederlandse Bier, Den Haag 11 mei 2017

Reacties zijn gesloten.