De kleren van de koning

Geloof niet alles wat je leest. Neem nou dit artikel op nu.nl van 30 augustus j.l., dat een vertaald kopietje is van dit Engelstalige artikel op The Motley Fool, dat zijn informatie weer van Beer Marketer’s Insights haalde. “AB InBev is nu de echte bierkoning” heet het. Het lijkt als een advertorial te zijn geschreven, dat is het misschien ook wel, en dient dus met de nodige korrels zout te worden genomen.

Lachen om onnozele teksten als “[AB InBev is] de grootste ambachtelijke brouwer in de Verenigde Staten” en “AB InBev [kan] zich de ‘King of Craft Beers’ noemen”. Die potsierlijke foto van de koning met een glas wijn in zijn hand ter illustratie. De webredactie had waarschijnlijk een zware kater toen dit online ging. En hier zou ik het dan bij kunnen laten, zodat we ons weer kunnen bezighouden met de echt belangrijke vraagstukken des levens.

Echter. Ik heb beide stukken toch even doorgelezen, en er over nagedacht.

It’s the economy, stupid!

Om te beginnen: dit is een stuk dat AB InBev, de concurrenten en bier volledig vanuit een economisch perspectief benadert. The Motley Fool is een bedrijf dat financiële diensten levert aan beleggers, aandeelhouders en anderen die vooral in geld zijn geïnteresseerd. Laat dus alle bierhoop varen, gij die bedoeld artikel leest. Het gaat om de pegels. Vanuit die invalshoek is de subkop “The megabrewer has crafted a strategy to dominate almost all segments of the beer industry” (pun hoogstwaarschijnlijk intended) de samenvatting waar het om gaat. AB InBev wordt hiermee dus als sterk, dominant en winnend neergezet. One brewer to rule them all. Ondanks dat almost. Dat is wat een belegger wil weten: hoeveel zal ik eens inzetten op het vakje NYSE:BUD op de roulettetafel van de aandelenbeurs.

Het nieuws

Er wordt in het stuk verteld over de strijd tussen AB InBev en de concurrenten. Met name met de groep brouwers die het woord craft brewer een betekenis hebben gegeven middels helder geformuleerde criteria, en een logo hebben gemaakt om zich te onderscheiden van hen die niet aan die criteria voldoen. (Let wel dat craft beer, of ambachtelijk bier in de vertaling van nu.nl, geen vastgelegde betekenis heeft.) Grote jongens onder hen zijn Boston Beer, van Sam Adams, en Sierra Nevada. De naam van Yuengling, de grootste craft brewer, komt in het stuk niet voor.

We lezen verder dat de weerstand tegen de schijnbaar gestopte praktijk van het opkopen van kleine brouwerijen door AB InBev in de loop van de tijd is gegroeid, en dat men het tegenwoordig over een andere boeg gooit: dominantie in de distributiekanalen en de ruimte op de schappen. Ook het openen van nieuwe, zogenaamd lokale, taprooms (proeflokalen, bars) is een strategie. Gek genoeg ontbreekt deze constatering overigens in de Nederlandse vertaling.

Deze strategie heeft geleid tot het nieuwsfeit: AB InBev zet tegenwoordig meer om aan craft beer dan Boston Beer. In dollars dan, niet in volume. Er is nog de nuance dat Boston Beer ook via andere kanalen haar bier afzet en de vergelijking dus enigszins mank gaat. Maar de verwachting is wel dat AB InBev dit fluks zal inlopen op Boston Beer, zowel in omzet als volume.

De reporter van The Motley Fool kan het dan niet laten om met de Budweiser-slogan aan de haal te gaan en triomfantelijk “King of Craft Beers” te schrijven. Je moet wat. Men kan het schrijver Rich Duprey niet euvel duiden. Vervolgens haalt nu.nl het gedachteloos door Google translate en komt het voorzien van een plaatje van koning Willem-Alexander tot ons.

Dus?

Het is een lastig nieuwsfeit. Boston Beer is niet de grootste craft brewer, dus waarom AB InBev met die brouwerij wordt vergeleken is niet duidelijk. AB InBev voldoet niet aan de criteria om een craft brewer te zijn, dus gaat de vergelijking sowieso lastig worden, aangezien het woord craft beer niet gedefinieerd is. De feiten zijn kaal en nuchter en niet zo opwindend.

(Waarom is dit niet opwindend? Zijn AB InBev’s praktijken dan niet vuig en gemeen? Ja, dat zijn ze zonder twijfel. Maar dat is het spel, dat is het kapitalistische systeem, en zolang men zich aan de wet houdt kun je hoog en laag springen. Bij commercie hoort consumenten-verleiding die op en over de rand van nepperij gaat, daarin is de bierwereld echt niet uniek.)

Conclusie: AB InBev doet er alles aan om zijn marktaandeel te vergroten ten koste van de concurrenten. Weinig nieuws dus. Het artikel wijst er ook op dat het de gemiddelde bierdrinker allemaal niet zo boeit. Het stelt dat smaak het belangrijkste factor is die bepaalt welk bier er gekocht wordt. En dat men “lokaal” wil, of dat gevoel nou van AB InBev komt of niet. De schrijver gebruikt overigens de term “true craft beer market” als het gaat om de cijfers van AB InBev en de biermarkt als geheel. Die Rich verkoop je geen knollen voor citroenen.

Op het eerste gezicht kun je lezen dat AB InBev als craft brouwer wordt neergezet en dat is tegennatuurlijk. Maar het stuk blijkt op het tweede gezicht genuanceerder dan dat, en eigenlijk verrassend goed als je nagaat dat het een beleggingssite is die het schrijft.

Nul reacties

Het artikel op nu.nl kent 0 reacties. De respons in bierdrinkend Nederland is kennelijk niet zo groot. En hier ga ik het dan dus bij laten, zodat we ons weer kunnen bezighouden met de belangrijke vraagstukken des levens.

Reacties zijn gesloten.