IPA test

Menig bierkenner drinkt tegenwoordig IPA. IPA – geen nood, we leggen het zo uit – ligt nu zelfs in de supermarkt. Welke is geschikt voor een kennismaking? We lieten ruim twintig soorten proeven door kenners.

We helpen u eerst uit de brand: IPA is India Pale Ale. Een bierstijl uit het 18de-eeuwse Engeland. Een Ale is een bovengistend bier, in tegenstelling tot ‘lager’ – beter bekend als pils. Het woord Pale slaat op de kleur van de mout: lichter dan de tot dan toe gebruikelijke bruine of nagenoeg zwarte varianten. India verwijst naar de exportkwaliteiten van het bier: door extra hop en verregaande fermentatie overleefde het bier de zeereis van Engeland naar India.

IPA’s worden over de hele wereld door vrijwel alle brouwerijen gemaakt, maar vooral in de VS is het een stijl die populair is. Bestel je een IPA, verwacht dan bier met een uitgesproken smaak: een specifieke bitterheid met een lading fruitige, bloemige, soms zelfs harsige aroma’s. Dat is te danken aan het royale gebruik van hop, de plant die zorgt voor de conservering en smaak van het bier. IPA is bier dat het goed doet bij eten met stevige smaken.

We lieten doorgewinterde IPA-drinkers blind 23 Nederlandse, Engelse en Amerikaanse IPA’s proeven. We presenteren de vijf die het meest in de smaak vielen, waaronder soorten die geschikt zijn als eerste kennismaking met het genre

Meer op de site van de Volkskrant.

Reacties zijn gesloten.