Proeverij!

Niets is leuker dan een bierproeverij organiseren, thuis of op de vereniging. Met een kleine of een wat grotere groep samen een aantal bieren proeven is een gezellige manier om nieuwe smaken te leren kennen.

En als er een bier niet in de smaak valt – geen nood, er is altijd weer een ander bier. Het gaat er niet om dat iedereen elk bier per se lekker vindt. Het gaat er om dat je iets proeft wat je nog niet eerder hebt geproefd. Ook van een bier dat je niet lekker vindt, wordt je wijzer. Namelijk dat je de volgende keer een ander bier neemt.

 

Een paar tips:

 • Hou het aantal bieren op een proeverij bij vijf stuks. Net een mooi aantal voor de gemiddelde aandachtsspanne; reken op twintig minuten tot een half uur per ronde. Stel een budget per persoon vast voordat je de boodschappen gaat doen.
 • Begin met licht (in alcohol) bier en eindig met zwaar, maar hou ook de volheid of body van het bier in de gaten. Ook hier: van licht naar zwaar.
 • Zorg voor water en ongekruide crackers om tussendoor de smaak te neutraliseren.
 • Schenk de bieren in nette glazen. Ideaal als ze allemaal hetzelfde zijn, maar zorg op zijn minst voor glazen van gelijke grootte. Omdat het om een proeverij gaat, zijn kleinere glazen zeer geschikt. Tip: kijk eens bij een kringloopwinkel. Flessen delen is ook een heel goed idee, zeker bij de zwaardere bieren, om kosten en alcoholinname binnen de perken te houden.
 • Je kunt eventueel de gelegenheid geven om proefnotities te maken. Maak hiervoor een proefformulier waarop mensen kunnen noteren wat ze van de kleur, geur en smaak vinden. Iedereen haalt er weer eigen dingen uit; het geeft vaak verrassende inzichten als je die notities naast elkaar legt.
 • Bedenk van tevoren op welke temperatuur de bieren geschonken moeten gaan worden en haal de flessen of blikken op tijd uit de koelkast.
 • Het vertellen van een verhaal bij het bier geeft een proeverij meteen meer cachet. Verzamel van tevoren wat informatie over de bieren, en begin elke ronde met een korte toelichting over de bierstijl, de brouwer, het bier zelf en eventueel de reden waarom je deze gekozen hebt.
 • Zeker als de groep wat groter is, is het verstandig om het niet allemaal in je eentje te doen. Om bijvoorbeeld op tijd 15 glazen in te schenken en te serveren kost meer tijd dan je denkt. Als jij het verhaal bij het bier houdt, kan iemand anders de glazen inschenken en neerzetten, zodat iedereen tegelijk het glas kan heffen. Wat natuurlijk ook kan, is de flesjes neerzetten en de mensen zelf laten inschenken. Doe dat wel na je praatje.
 • Het is een prima idee om bijpassende hapjes te serveren. Het hoeven geen ingewikkelde creaties te zijn, want het gaat om uiteindelijk om het bier. Maar een hapje hartigheid of zoetigheid kan net een extraatje geven. Gebruik ter inspiratie hierbij het internet of een van de diverse boeken die over dit onderwerp zijn gemaakt. Maar ga vooral af op je eigen smaak.
 • Hanteer bij de samenstelling van de proeverij eventueel een thema om wat samenhang tussen de bieren te verschaffen. Hou bij de samenstelling van de bierlijst rekening met de deelnemers: zijn het mensen die bier nog niet zo goed kennen of komt er een ervaren ploeg op bezoek? De bierspecialist kan je helpen.

Hier zijn enkele ideeën voor het boodschappenlijstje.

Belgisch Blond & Bruin
 1. Dupont Saison
 2. De Dolle Brouwers Oerbier
 3. Poperings Hommelbier
 4. St. Bernardus Prior 8
 5. Westmalle Tripel
Nederlands Nat
 1. Oedipus Mannenliefde
 2. Kees Pink Grapefruit IPA
 3. ’t IJ Zatte
 4. Maallust 1818
 5. De Molen Heaven & Hell
Ieder een IPA
 1. Jopen Life’s A Beach
 2. Thornbridge Jaipur
 3. Lagunitas IPA
 4. Uiltje Big Fat 5 Double
 5. Flying Dog Raging Bitch
Pittig spul
 1. 3 Fonteinen Oude Geuze
 2. Dochter van de Korenaar Bravoure
 3. Kees American Barley Wine
 4. North Coast Old Rasputin
 5. La Pirata Black Block Bourbon Barrel Aged
Rondje Europa
 1. The Kernel Pale Ale
 2. Naparbier ZZ+
 3. Nøgne Ø Imperial Brown Ale
 4. Brewfist Green Petrol
 5. Bevog Hagger
Nóg een rondje Europa
 1. Onkel Herbert Rhabarber Weisse
 2. De Ranke XX Bitter
 3. To Øl First Frontier
 4. Põhjala Must Kuld
 5. Omnipollo Noa Pecan Mud Cake
Plaatje: hapje plus bier op de proeverij van Italiaanse bieren op de sportclub in 2015

Reacties zijn gesloten.