Kazen van Kef en chutneys van Elaine

Dat was nog eens een verjaardagskadootje zeg. Een avondje kaas en ‘wilde’ bieren proeven bij het gloednieuwe proeflokaal van Fromagerie Abraham Kef (klinkt toch beter dan kaaswinkel) in even nauwe als liefdevolle samenwerking met Wilde Chutney. Plaats van handeling: Van der Pekplein, Amsterdam Noord. De datum is 27 juli 2017.

Natuurlijk was het heerlijk. Marike van der Werff van Fromagerie Abraham Kef is de bijzonder enthousiaste, goed geïnformeerde en vlot vertellende gastvrouw, samen met Elaine Olsthoorn van Wilde Chutney, bekend van de ‘shizzle’ die we onder andere hebben leren kennen in Neerlands meest geroemde bierproeflokaal In de Wildeman, en Carnivale Brettanomyces. Ze schotelden ons de volgende smaaksensaties voor in deze “Brett beer and Piquant cheese tasting”.

  • Comté Fruite Jura bergkaas en St. Philippe Ile de France witschimmel, met wilde gefermenteerde bergamot in theesiroop, en Jester King Bière de Miel (VS)
  • Salers Auvergne halfharde kaas en Montgomery Somerset cheddar, met kruisbes en verse venkelbloem, en Wild Beer The Blend summer 2016 (VK)
  • Abbaye de Tamie Savoie milde roodflora en Saint Remy Lorraine milde roodflora, met Sevilla sinaasappel marmelade, en Crooked Stave Persica Wild Wild Brett (VS)
  • Munster fermier Alsace stevige roodflora en Cashel Blue Tippery milde blauwader, met zwarte bes en lavendel, en Siren Craft Brew Undercurrent pale ale in chardonnay vaten (VK)

Tjemig, als je twee uur verder bent heb je geen achtbaan, maar een compleet Six Flags-park aan smaaksensaties achter de rug. Termen als “zacht als boter”, “wat een meur”, “brokkelig en toch zacht” en “funky! boers!” kwamen voorbij op de ijverig ingevulde proefnotitieformulieren.

Wat hebben die ruim twintig deelnemers, jong en oud, man en vrouw, geeks en noobs, nu meegemaakt? Een avondje kaas en bier? Bijzonder? Ja, toch wel. En dat zit het paradoxaal genoeg in het niet-bijzondere van de avond. Het is blijkbaar volkomen normaal voor mensen om een zomeravond in juli te vullen met een ‘kaas en bier pairing’. Ook voor de niet-biergekkies: mensen die tegen het einde van de avond nog even de volgende uitgaansmogelijkheden doornemen. Even inpilsen met de kazen van Kef en de zure bieren en chutneys van Elaine. Topkwaliteit. Volkomen normaal.

Misschien werd ik daar nog het meest vrolijk van, op deze avond. Er is aandacht voor mooie dingen. Mooie kazen, mooie verhalen, mooie bieren. En dat mag dan wat kosten ook. We hebben het er graag voor over. Kwaliteit over kwantiteit, ook als het om het doorgaans wat moeilijker toegankelijke segment van de bieren der spontane vergisting gaat. En ook buiten de wat meer high-end achtige bijeenkomsten als deze zie ik dat variatie in bier steeds normaler wordt. Gelukkig. Is er toch nog íets normaal in deze wereld.

Reacties zijn gesloten.