De weg die bier gaat

Omdat iedereen maar biertje blijft zeggen. Omdat het een uit de hand gelopen hobby is. Omdat er elke week weer eenmalige specials uitkomen. Omdat er tegelijkertijd weinig breed consistent beschikbaar aanbod wordt opgebouwd. Omdat we met losse flesjes blijven klooien. Omdat velen bier in blik nog wat lastig vinden. Omdat we elke week een krat voor een tientje kunnen kopen. Omdat bier niet in ons DNA zit. Omdat we op Facebook duizend keer vragen waar we in Brugge naar toe moeten. Omdat we het verschil tussen witbier en weizen gaan uitleggen. Omdat we Reinheitsgebot als Rheinheitsgebot spellen en dat als een mantra prevelen zonder het te begrijpen. Omdat we het trappistenbier van Westvleteren te duur vinden. Omdat het hetzelfde is als St. Bernardus Abt 12. Omdat dat toch niet zo is.

Omdat we trippel en quadruppel en smaakpallet schrijven. Omdat we Moretti best een lekker Italiaans biertje vinden voor een wijnland. Omdat we soms boe roepen bij overnames door Heineken en er soms bij juichen. Omdat we als lemmingen achter elkaar aan lopen. Omdat we Indian Pale Ale zeggen. Omdat we denken dat het speciaal is uitgevonden om mee te nemen naar India. Omdat we ons nog altijd afvragen of bierflessen met een kurk rechtop of liggend bewaard moeten worden. Omdat we AB InBev evil vinden, maar elkaar de hersens inslaan voor Hertog Jan’s Grand Prestige Vatgerijpt. Omdat niemand een boek leest, maar iedereen weet hoe het zit, omdat ie iets denkt of dacht of hoorde of meende te horen. Omdat er elke dag vijftien plaatjes van een popcorn etende Michael Jackson op Facebook worden geplaatst. Omdat het niet die ene Michael Jackson is, maar die andere.

Omdat jij een huurbrouwer bent. Omdat de teloorgang van PINT zo’n pijn doet. Omdat niemand dat magazine leest. Omdat ABT ook al voornamelijk aan vroeger doet denken. Omdat we vinden dat ratings op Untappd niet deugen, maar er toch mee doorgaan. Omdat we het cool vinden om hashtags te gebruiken voor bij de selfies. Omdat we trots zijn op ons Bierista diploma. Omdat we die zelf hebben uitgeprint, een beetje scheef maar dat hindert niet. Omdat lokale bierbrouwerijen die als paddenstoelen uit de grond schieten echt een trend is. Omdat er in de boekwinkel drie meter aan boeken over wijn is te vinden, twee meter over gin, een meter over whisky en dertien-komma-vijf centimeter over bier. Omdat mannen van boven de vijftig bier-T-shirts dragen. Omdat we geuze door de gootsteen spoelen.

Omdat we een mening hebben over de uitslag van de ‘Het Lekkerste Biertje van Sittard-Oost’ competitie. Omdat we nooit nooit nooit meer van Youp van ‘t Hek afkomen als het over alcoholvrij bier gaat. Omdat Café Van Puffelen uit Boxtel nu ook een eigen bier heeft. Omdat we via een verre neef in de VS een blikje NEIPA hebben bemachtigd om te kijken of de hype eigenlijk wel klopt. Omdat culinair Nederland een koel pilsje na het proeven van tachtig Malbecs wel lekker vindt. Omdat in de winkel het meeste stof op de flesjes van de lokale brouwer zit. Omdat de doos ‘Wereld Van Bier’ ook een flesje Bud bevat. Omdat de supermarkt met Kerst een anderhalve literfles Palm verkoopt. Omdat we vijftien soorten bierglazen in de kast hebben staan. Omdat de pairing bij de gerechten van kookclub De Bonte Koksmuts uit Zoetermeer rept van houtgerijpte chardonnay, merlot van de zuidhelling, en syrah van nieuwe Amerikaanse stokken.

Omdat – u dacht al waar blijft ie – we het maar over speciaalbier blijven hebben.

De bierrenaissance is op weg. Een weg die leidt naar een blijvende aanwezigheid. Een weg naar vanzelfsprekendheid. Een weg naar normaal. Die duizend mijl – we zijn net voorbij de eerste stap. En wel hierom.

Beeld van de uitgelichte afbeelding: Tableau van keramische tegels met uitzicht op de Amsterdamse bierbrouwerij de Gekroonde Valk, door Plateelbakkerij de Distel 1908, collectie Nederlands Tegelmuseum, Otterlo. Uit de persmap van de tentoonstelling ‘Bier – Amsterdam, stad van bier en brouwers‘ (Amsterdam Museum, 2020).

Reacties zijn gesloten.