Logeerbier (vatgerijpt)

Vatrijping of barrel aging op zijn Engels, is een geliefde methode voor biermakers om een bijzondere draai aan hun bier te geven. Bier dat een tijdje uit logeren gaat in een vat waarin eerder een andere alcoholische drank heeft gezeten, krijgt een extra smaakimpuls. Met name bourbon-, whisky- en wijnvaten zijn populair, maar ook bijvoorbeeld cognac, rum, sherry en port kom je tegen in bieren die ‘barrel aged’ of ‘BA’ op het etiket hebben staan.

Het zijn meestal de robuustere bieren die als basis worden gebruikt, zoals imperial stout, quadrupel of barley wine. Die kunnen de invloed van de vaten het best hebben. Vat­rijping is complexer dan het lijkt; het proces is tijdrovend, lastig te beheersen en niet zonder het risico op ongewenste besmetting met microflora. Snelle routes zoals het gebruik van houtsnippers of het legen van flessen drank in het bier leiden vaak tot een eindproduct dat de subtiele balans en diepe smaak van echte vatrijping missen. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om bieren die al uitvergist en dus in feite al af zijn.

We selecteerden vijf vatgerijpte ­bieren. Vaak met een wat forser ­alcoholpercentage: denk 10 en meer. Genietbieren dus.

Meer op de site van de Volkskrant.

Reacties zijn gesloten.