Amerikaanse toestanden

De VS is al zeker veertig jaar het epicentrum van de moderne biervariaties. En dus laten we de gewone ‘Buds’ even liggen. Ook in uw bierwinkel ligt namelijk wel wat beters.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw was het de Anchor brouwerij in San Francisco die het weer aandurfde om bovengistende bieren te maken, nadat eerst de drooglegging en daarna het industriële ondergistende bier – pils, zoals het alomtegenwoordige Budweiser, Miller of Coors – zo goed als alle variatie teniet had gedaan. In de jaren tachtig volgden andere brouwerijen deze moedige pionier, en zo leerde Amerika mede aan de hand van brouwerijen als Sierra Nevada, Brooklyn Brewery en Boston Beer Company (Sam Adams) weer wat bier óók vermag. Zij lieten zich inspireren door de overlevering uit Europa, waar nieuwe brouwerijen aldaar op hun beurt het goede voorbeeld volgden. We hebben Amerikaanse brouwers nodig gehad om onze eigen bierhistorie weer te ontdekken en er nieuwe hoofdstukken aan toe te voegen.

Vijf Amerikanen, uit een aantal van zesduizend brouwerijen, die u zonder omhaal van de ‘Buds’, de Millers of de Coors afleiden. De plaatselijke of online bierwinkel is u graag van dienst.

Meer op de site van de Volkskrant.

Reacties zijn gesloten.